Hlavní obsah

Ministr Nemcsics slíbil demisi

Novinky, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Vicepremiér a ministr hospodářství Robert Nemcsics (42) podá brzy demisi. Oznámil to po včerejším jednání s předsedou Aliance nového občana (ANO) Pavlem Ruskem. Vedení ANO začátkem týdne prohlásilo, že Nemcics ztratil důvěru vlastní strany (kritizoval totiž mimo jiné vnitrostranické poměry), a požádalo premiéra Mikuláše Dzurindu o jeho odvolání z funkce.

Foto: archiv agentury Velryba

Oblíbená kytaristka a zpěvačka Lenka Filipová.

Článek

Nemcsics ještě v úterý opakoval, že sám demisi nepodá. Také Dzurinda se za něho postavil. Prohlásil, že nevidí žádný důvod k jeho odvolání. "Pan ministr patří k aktivním členům kabinetu a někteří zahraniční investoři přišli na Slovensko také jeho zásluhou," pochválil Nemcsicse. Analytici okamžitě předpověděli, že ministr nejspíš odstoupí, aby nekomplikoval vztahy uvnitř vládní koalice.

Jeho situace bez podpory vlastní strany by totiž byla dlouhodobě neudržitelná. "Mám dvě možnosti: zůstat, nebo odejít," připustil.

Položil ho spor s Ruskem

Nemcsics před vstupem do politiky pracoval jako novinář v Československém rozhlase a Slovenské televizi a byl zakládajícím členem liberální ANO. V poslední době se dostal do sporu s předsedou ANO Pavlem Ruskem. "V případě, že v budoucnu budu působit jako poslanec v parlamentu, chci nadále prosazovat liberální politiku," uvedl. Rovněž se vyjádřil, že by už nepůsobil v poslaneckém klubu ANO, ale jako nezávislý.

V poslední době se netajil, že má blízko také k Dzurindově Slovenské demokratické a křesťanské unii. V každém případě vládní koalice může počítat s jeho hlasem v případě, že zasedne do poslaneckých křesel, nechal se slyšet. Spor kolem Nemcsicse opětovně rozvířil hladinu uvnitř koalice. Po částečných ústupcích ANO v otázce novely interrupčního zákona se všeobecně očekávalo, že Dzurinda ministra Nemcsicse odvolá. Nestalo se.

"Premiér opět zvedl rukavici," upozornil analytik Michal Vašečka. Pozorovatelé také připomínají, že v uplynulém volebním období už Dzurinda zvolil podobnou taktiku v případě ministryně financí Brigity Schmögnerové. Strana demokratické levice ji chtěla stáhnout z vlády, ale premiér ji podpořil. Schmögnerová nakonec hodila ručník do ringu sama.

Reklama

Související témata:

Související články

Dzurinda neodvolal vicepremiéra

Slovenský premiér Mikuláš Dzurinda v úterý odmítl žádost předsedy vládní Aliance nového občana (ANO) Pavla Ruska, aby odvolal místopředsedu vlády a ministra...

Výběr článků

Načítám