Hlavní obsah

Dzurinda neodvolal vicepremiéra

Novinky, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenský premiér Mikuláš Dzurinda v úterý odmítl žádost předsedy vládní Aliance nového občana (ANO) Pavla Ruska, aby odvolal místopředsedu vlády a ministra hospodářství za jeho stranu Roberta Nemcsicse. "Nemám ústavní důvod odvolat člena vlády. Návrh může přednést pouze premiér a já takový důvod nemám," řekl Dzurinda po setkání s Ruskem.

Foto: McLaren
Článek

Nemcsics předtím uvedl, že bez podpory své strany se nemůže udržet v úřadě. "Několikrát jsem řekl, i v minulosti, kdy situace nebyla tak vyhrocená, že se nebudu nijak držet ministerského křesla. Beru to jako součást politiky, že po jmenování může nastat jen odvolání," řekl.

Mečiar podporu vlády nevylučuje

Opoziční lídr Vladimír Mečiar, předseda Lidové strany - Hnutí za demokratické Slovensko, nevyloučil případnou podporu vládě v případě, že by se stala menšinovou. "Je to složitá otázka, muselo by se nejdříve jednat o podmínkách," dodal expremiér po včerejším jednání s prezidentem Rudolfem Schusterem.

Mečiar zdůraznil, že žádná jednání se v tomto směru zatím neuskutečnila. "Pokud by vznikla menšinová vláda, musela by hledat podporu v parlamentu. Bylo by však otázkou, kolik může vydržet menšinová vláda," konstatoval lídr opozice.

Situaci v zemi, kde před policejními vyšetřovateli vypovídají střídavě předseda parlamentu, premiér a členové vlády a kde místopředseda parlamentu má být zbaven imunity, označil za "nenormální". Podle Mečiara bude spor uvnitř vládní koalice pokračovat a vyhrotí se do konce roku. "Spor se bude týkat především mocenských struktur," dodal Mečiar.

Reklama

Výběr článků

Načítám