Hlavní obsah

Mezi Kyjevem a Bukureští to jiskří kvůli ruským dronům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev tvrdí, že dva ruské drony během nočních útoků u Dunaje dopadly na rumunské území a explodovaly tam. Bukurešť to podle agentury Reuters „kategoricky“ popřela, Ukrajinci si ale za tvrzením stojí. V pondělí odpoledne se do věci vložil šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba, podle něhož Ukrajinci disponují důkazy o zásahu rumunského území.

Foto: Ukraine's Operational Command 's, Reuters

Ukrajinský hasič likviduje požár, který se rozhořel po ruském útoku v Oděské oblasti.

Článek

„Popírat to je nesmyslné, protože existují fotografické důkazy,“ řekl Kuleba podle Ukrajinské pravdy.

Patřičné závěry podle něj musí vyvodit rumunská strana. Ukrajina je prý ochotná se o své poznatky podělit.

To, že na rumunském území v noci explodovaly ruské drony, uvedl už dřív mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleh Nikolenko. Podle listu Ukrajinska pravda Rusové měli v úmyslu zasáhnout ukrajinský „obilný“ přístav Izmajil, který se nachází na břehu Dunaje v Oděské oblasti, dva šáhidy, kamikadze drony íránské provenience, ale podle Nikolenka „přeletěly“ a dopadly na druhém břehu řeky na území Rumunska.

Rumunské ministerstvo obrany toto tvrzení podle Reuters kategoricky popřelo a uvedlo, že ruské útoky území Rumunska, jež je členskou zemí Severoatlantické aliance, neohrozily.

Bukurešť uvedla, že sledovala průběh ruských útoků v reálném čase a že při nich nenastala situace, kdy by se rumunské území dostalo do přímého ohrožení.

Nikolenko se při tvrzení o dopadu dronů do Rumunska odvolával na pohraniční stráž. Na sociální síti připojil fotografii exploze a zdůraznil, že jde o potvrzení toho, že „ruský raketový teror představuje obrovskou hrozbu nejen pro bezpečnost Ukrajiny, ale také pro bezpečnost sousedních zemí, zejména členských států NATO“.

Zároveň mluvčí vyzval partnery Ukrajiny, aby urychlili poskytování dalších moderních protiraketových systémů a také bojových letounů, které posílí obranu infrastruktury napadené země i sousedních států.

Ukrajinská protivzdušná obrana podle něj zlikvidovala šestnáct ze dvou desítek šáhidů, které Rusové v noci poslali na Oděskou oblast.

Foto: Ukraine's Operational Command 's, Reuters

Zbytky skladiště v Oděské oblasti, které rozmetal zásah ruského kamikadze dronu.

Kuleba v odpoledním vyjádření také poznamenal, že „mezi členskými státy NATO panuje obecný sklon neeskalovat situaci, která se odehrává na jejich hranicích s Ukrajinou“.

Foto: Staff, Reuters

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba

V listopadu 2022 vyvolal pozornost incident s raketou na polsko-ukrajinském pomezí. Tehdy střela u Przewodówa na východě Polska zabila dva místní lidi. Vzdor prvotnímu tvrzení Kyjeva, že mělo jít o ruskou raketu, vyšlo po prošetření události najevo, že smrtící výbuch zřejmě způsobila ukrajinská střela, jež byla vypálená proti ruské raketě.

„Není to chyba Ukrajiny, konečnou odpovědnost nese Rusko, neboť pokračuje ve své nelegální válce proti Ukrajině,“ řekl tehdy šéf NATO Jens Stoltenberg.

V rumunském letovisku vybuchla námořní mina

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám