Hlavní obsah

Mexiko odmítlo účast na schůzce o Ukrajině v Saúdské Arábii. Vadí mu, že nepozvali Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mexiko je mezi zeměmi, které byly pozvány na schůzku 30 západních a klíčových rozvojových zemí o míru na Ukrajině v saúdskoarabské Džiddě koncem tohoto týdne. Mexický zástupce ale přijede jen za předpokladu, že se jednání zúčastní vedle Ukrajiny také Rusko. Moskva přitom pozvánku nedostala.

Foto: Henry Romero, Reuters

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador

Článek

Toto rozhodnutí své země potvrdil podle agentury Reuters mexický prezident Andrés Manuel López Obrador, když na pondělní tiskové konferenci v Mexico City naléhal, aby na mírových rozhovorech o nadcházejícím víkendu byli přítomni zástupci obou stran rusko-ukrajinského konfliktu.

„Pokud Ukrajina i Rusko akceptují, že budou hledat možnosti k dosažení míru v tomto konfliktu, zúčastníme se,“ řekl dále prezident.

„Nechceme, aby rusko-ukrajinská válka pokračovala, je to velmi iracionální,“ dodal López Obrador s tím, že konflikt způsobil masivní lidské utrpení. „Jediný, kdo má z toho prospěch, je válečný průmysl,“ uvedl prezident.

Kritici mu vyčítají, že k ruské agresi zastává nejednoznačný postoj. López Obrador v minulosti invazi důrazně odsoudil a Mexiko podpořilo významné rezoluce OSN, které Moskvu za agresi kritizovaly. Na druhé straně mexická administrativa zpochybňuje sankce USA a Evropské unie vůči Moskvě. Odmítá i dodávky západních zbraní Ukrajině.

Loni mexický prezident nastínil mírový plán, proti kterému se ale Kyjev postavil s tím, že by to prospělo Rusku. Letos v dubnu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v projevu k mexickému parlamentu vyzval Mexiko, aby podpořilo ukrajinskou představu o míru. Ta zahrnuje bezpodmínečný odchod ruských vojáků z ukrajinského území.

Chystají vlastní mírový plán

López Obrador mezitím podle serveru Forbes potvrdil, že mexické ministerstvo zahraničí pracuje na návrhu, aby mír zprostředkovali papež František, indický premiér Nárenda Módí a generální tajemník OSN António Guterres. „Navrhujeme, aby intervenovali u Ruska a Ukrajiny. Aby navázali dialog a vytvořili jednací stůl pro dosažení míru,“ dodal mexický prezident.

Mezi pozvanými zeměmi na mírový summit v Džiddě je také Česko. Zastupovat jej má náměstek ministra zahraničí Jan Marian.

Mírová jednání o Ukrajině proběhnou příští měsíc. Bez Ruska

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám