Hlavní obsah

Medvědice, která v Itálii zabila běžce, útočila už před dvěma lety. Utracena zatím nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Medvědice Gaia, která na začátku dubna usmrtila mladého běžce, už podruhé unikla utracení. Na lidi útočila již před třemi lety, ale odborníci tehdy rozhodli, že ji budou pouze monitorovat. Letošní rozhodnutí o jejím osudu je zatím odloženo do května.

Foto: Profimedia.cz

Medvědice Gaia, označovaná jako JJ4

Článek

Sedmnáctiletá medvědice usmrtila 5. dubna v severoitalské oblasti Trento šestadvacetiletého běžce Andreu Papiho. Podařilo se ji identifikovat pomocí výkalů a dalších tělních tekutin nalezených u Papiho těla, a za pár dnů byl tedy vydán příkaz k jejímu utracení.

Proti tomu ovšem protestují ochránci přírody, podle nichž by usmrcení medvědice bylo v prvé řadě pomstou, a nikoliv řešením problematického soužití lidí a medvědů. Argumentují také tím, že Gaia nedávno porodila, a tak mohl být její útok motivován snahou ochránit mláďata.

Andrea Papi

Nově vyšlo najevo, že Gaia již jednou útočila, když v roce 2020 napadla otce se synem. Soud však tehdy rozhodl, že nebude odstřelena, ale dostane GPS modul, jehož prostřednictvím bude možné ji sledovat. Pár dnů před útokem na Papiho se však v monitorovacím zařízení vybila baterie.

Zdá se, že medvědi začínají v severní Itálii představovat problém. V letech 1996-2004 tam bylo v rámci projektu Life Ursus vysazeno několik kusů, přičemž cílem bylo dosáhnout populace zhruba padesáti medvědů. Nyní jich tam však žije více než dvojnásobek a v posledních patnácti letech zaútočili na lidi již několikrát.

O osudu Gaii se má rozhodnout až 11. května, ale její vyhlídky nejsou příliš optimistické. Podle serveru CNN totiž s jejím usmrcením po zvážení všech okolností souhlasí dokonce i světová organizace pro ochranu přírody World Wildlife Fund.

Příbuzní běžce rozsápaného medvědem žalují italský stát

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám