Hlavní obsah

Matovič už není ministrem financí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová odejmula v pátek pověření na výkon funkce člena vlády Igoru Matovičovi (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti – OLaNO) a řízením ministerstva financí pověřila premiéra Eduarda Hegera (OLaNO). Potvrdil to mluvčí hlavy státu Martin Strižinec.

Foto: Sokolowski Czarek, ČTK

Expremiér Igor Matovič

Článek

Po nedávném odvolání Hegerovy vlády jsou členové kabinetu dočasně pověření řízením svých resortů. Návrh na odejmutí pověření Matovičovi podal v prezidentské kanceláři předseda vlády Heger. Matovič se tak pravděpodobně vrátí do poslaneckých lavic.

Byl to poslední bod dohody vládní koalice a opoziční strany Svoboda a solidarita (SaS) Richarda Sulíka. Strana SaS totiž ve čtvrtek podpořila návrh státní rozpočtu pro příští rok a podmínkou byl Matovičův odchod z funkce. „Věřím, že situace se nyní uklidní,“ řekl Sulík.

Strana SaS letos v září opustila vládní koalici a Hegerova vláda se stala menšinovou. Sulíkova strana podala v prosinci návrh na vyslovení nedůvěry vládě a ve čtvrtek 15. prosince byla Hegerově vládě vyslovena nedůvěra 78 hlasy ve 150členném parlamentu. Prezidentka Čaputová vyzvala politiky, aby se do konce ledna 2023 dohodli na předčasných volbách.

Zvrat na Slovensku. Matovič je připraven rezignovat

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám