Hlavní obsah

Matovič a Sulík už veřejně dokamarádili

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Všechno je jednou poprvé, ale aby premiér a předseda nejsilnější vládní strany radil jiné koaliční straně, aby vyměnila předsedu, tak to tady ještě vážně nebylo. Po ostrém sporu tak učinil předseda slovenské vlády Igor Matovič, který doporučil koaliční straně Svoboda a Solidarita (SaS), aby stáhla z čela vicepremiéra a ministra hospodářství Richarda Sulíka.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

Matoviče k tomu vyprovokovala Sulíkova účast na nedělním zasedání krizového štábu, na němž se probíralo zpřísnění podmínek v boji s koronavirem.

Sulík se zdržel krátce a při odchodu prohlásil, že uzavírání restaurací a dalších provozů poškodí ekonomiku. „V SaS by měli najít důstojnějšího reprezentanta, který by měl tuto stranu vést. Sulík už není mým přítelem,“ dodal Matovič, který v roce 2010 vstupoval do politiky právě na kandidátce SaS.

Matovič podpořil Cichanouskou: Lukašenka běloruským prezidentem neuznáváme

Evropa

„Při nejtěžším rozhodování za posledních 70 let se ukázalo, komu jde o Slovensko a komu jde o bohapusté politikaření a nahánění politických preferencí,“ řekl Matovič na adresu Sulíka. „Kamarádství skončilo, ale odpovědnost káže, abychom šli dál,“ dodal předseda vlády na otázku, zda si dovede představit udržení stávající vládní koalice. Matovič však připustil, že vicepremiérův odmítavý postoj k opatřením způsobí, že část lidí na Slovensku nebude dodržovat nařízená opatření.

Matovič varoval před českou cestou

Evropa

Deník Hospodárske noviny v komentáři souhlasí, že v jedné z vládních stran by mělo dojít ke změně lídra. „Asi není potřeba zásadně vysvětlovat, že nejslabším článkem vlády je právě premiér,“ konstatoval list.

Reklama

Výběr článků

Načítám