Hlavní obsah

Malajsie otevře „islámské rehabilitační centrum“ pro homosexuály

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Malajsii vznikne tzv. islámské rehabilitační centrum, v němž se lidé mají „léčit“ z homosexuality. Půjde o první instituci svého druhu v této jihoasijské zemi s 32 miliony obyvatel, kde je islám státním náboženstvím a vztahy mezi osobami stejného pohlaví jsou zakázané.

Foto: Profimedia.cz

Účastníci demonstrace v Kuala Lumpuru za práva sexuálních menšin

Článek

Projekt podle listu New Straits Times oznámil Fared Khalid, předseda výboru pro náboženské záležitosti ve svazovém státě Johor, kde se má centrum příští rok v červenci otevřít.

Neupřesnil, zda „terapie“ bude dobrovolná, nebo ji úřady budou moci nařídit. Řekl jen, že centrum bude mimo jiné poskytovat osvětu a poradenství k obnově islámské víry pro jednotlivce i skupiny.

„Rehabilitační centrum se bude věnovat nejen těm, kteří se odchýlili od správné cesty, ale pomůže také těm, kteří byli odsouzeni za praktikování vztahů mezi osobami stejného pohlaví,“ uvedl Khalid. Vláda podle něj už vyčlenila na zřízení centra 400 tisíc ringgitů (1,9 mil. Kč).

Podle serveru Benar News vyvolalo jeho oznámení „zděšení“ mezi lidskoprávními aktivisty a komunitou LGBTQ, která v Malajsii působí většinou v utajení. Někteří kritici se obávají, že lidé by v „rehabilitačním centru“ mohli čelit zneužívání, násilí nebo dokonce mučení.

Německý deník Bild poznamenal, že jde o „temnou kapitolu“ pro místní homosexuální komunitu a že Malajsie v této otázce na rozdíl od sousedních zemí „uvázla v minulém století“.

V Malajsii jsou sexuální styky mezi osobami stejného pohlaví trestným činem a sodomie se trestá až 20 lety vězení.

Hnutí LGBT je extremistická organizace, rozhodl ruský Nejvyšší soud

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám