Hlavní obsah

Hnutí LGBT je extremistická organizace, rozhodl ruský Nejvyšší soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský Nejvyšší soud nově zařadil na seznam „extremistických organizací“ také „mezinárodní hnutí LGBT“. Vyhověl tak návrhu tamního ministerstva spravedlnosti, jehož zástupci se jako jediní čtvrtečního projednávání směli zúčastnit, napsal zpravodajský web Mediazona. Zkratka LGBT označuje lesby, gaye, bisexuální a transgender osoby a někdy je používána k označení i dalších sexuálních menšin. Zákon vstupuje v platnost okamžitě.

Foto: Profimedia.cz

Na verdikt před budovou ruského Nejvyššího soudu čekalo i několik mladých

Článek

Není přitom jasné, čeho přesně se týká, protože žádné organizované „hnutí LGBT“ neexistuje a neeviduje jej ani ruské ministerstvo vnitra. Lze se tak pouze dohadovat, že za „extremistické“ mohou být pokládány všechny projevy menšinové sexuální orientace.

Foto: Profimedia.cz

Soudce Oleg Nefědov předčítá verdikt.

Ruské ministerstvo vnitra přišlo s příslušným návrhem 17. listopadu, soudce Oleg Nefědov o něm rozhodoval čtyři hodiny, napsal web Mediazona s tím, že zástupci médií byli jen seznámeni s výsledkem. Server připomněl, že Rusko už dříve zakázalo „propagaci“ LGBT a letos i chirurgickou změnu pohlaví, která byla v zemi legální od roku 1997.

Rusko pokutovalo TikTok i Twitch. Kvůli Ukrajině a LGBT

Software

Zákaz neexistující organizace

Není to poprvé, co ruský Nejvyšší soud zakázal „organizaci“, která ve skutečnosti neexistuje. Na seznam teroristických organizací například loni zařadil „hnutí Kolumbajn“, které má podle ruské prokuratury „široce rozvinutou strukturu“ a která je „koordinována pomocí internetu“. Název odkazuje na masakr v americkém městě Columbine z roku 1999, kdy dva náctiletí studenti ve škole postříleli 11 spolužáků a následně spáchali sebevraždu, nic takového jako „hnutí Kolumbajn“ ale neexistuje, připustil tehdy i ruský list Vědomosti.

Hledá se gay. Ruský poslanec je tváří bizarní reality show

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám