Hlavní obsah

Maďarští fanoušci budou na Slovensku recitovat hymnu

Právo, ivi

Maďarští fanoušci fotbalového klubu DAC Dunajská Streda chtějí před utkáním mužstva z Dunajské Stredy recitovat text maďarské hymny. „Je zakázáno ji zpívat, nikoliv recitovat její text,“ píše jeden z iniciátorů na sociální síti.

Foto: Ivan Vilček (Bratislava), Právo

Maďarská menšina na stadionu v Dunajské Stredě.

Článek

Reagují tak na slovenský zákon, který má platit od 15. května 2019 a zakazuje zpěv hymny jiného státu na kulturních a sportovních akcích, pokud na akci není přítomna oficiální delegace jiného státu.

Zákon prošel Sněmovnou, podepsat by ho ještě měl prezident Andrej Kiska. Zřejmě tak ale neučiní, protože sami poslanci ho nyní žádají, ať jim zákon vrátí, aby jej mohli opravit.

Paradoxní přitom je, že na Slovensku se od 10. května koná mistrovství světa v hokeji, a zákaz by tak mohl postihnout fanoušky všech týmů.

„Pokud nebude na stadionu oficiální delegace České republiky, tak čeští fanoušci nesmí zpívat českou hymnu?“ klade si otázku sportovní fanoušek Peter, který dodává, že se to bude týkat také fanoušků z Finska, Švédska, Kanady a dalších zemí.

Zákon kvůli jednomu fotbalovému týmu

Dušan Tittel, poslanec vládní Slovenské národní strany a fotbalový exreprezentant, nepřímo přiznal, že návrh zákona předložil kvůli zvyku fanoušků DAC Dunajská Streda, kteří před utkáním zpívají maďarskou hymnu.

„Zkuste si zajít na fotbal, kde devět tisíc fanoušků DAC zpívá maďarskou hymnu, a uvidíte, zda vám to bude příjemné,“ řekl Tittel.

Za porušení zákona by měla hrozit pokuta až do výše sedm tisíc eur (180 tisíc korun).

Web parameter.sk upozornil, že pro něj hlasovalo také devět poslanců vládní slovensko-maďarské strany Most-Híd. Poslanci pak tvrdili, že tak učinili omylem. Předseda strany Most-Híd Béla Bugár žádá změnu zákona, v opačném případě dokonce pohrozil vystoupením z vládní koalice.

Odpůrci zákona a recesisté připravují protest ve formě společného zpěvu české státní hymny na 16. dubna před budou slovenského parlamentu v Bratislavě.

Reklama

Výběr článků

Načítám