Hlavní obsah

Maďarským premiérem by měl být F. Gyurcsány

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Novým maďarským premiérem by se měl stát současný ministr mládeže a sportu, úspěšný podnikatel Ferenc Gyurcsány (43). Ve středu o tom rozhodli delegáti mimořádného sjezdu vládní Maďarské socialistické strany (MSZP).

Foto: Archiv MěÚ Krupka

Předávání vysvědčení a pamětních listů absolventům ZŠ na městském úřadě v Krupce

Článek

Ze 657 delegátů dalo svůj hlas Gyurcsányovi 453. Jeho protikandidáta šéfa úřadu vlády Pétera Kisse (45) podpořilo 166 delegátů. Ostatní hlasy byly neplatné. Gyurcsány avizoval zásadní změny ve vládě a razantnější vládní politiku.

Zdůraznil potřebu vybudování moderní levicové strany, která bude uskutečňovat sociální politiku odpovídající ekonomické realitě státu. Gyurcsány, který je považovaný za jednoho z nejbohatších maďarských podnikatelů, zdůraznil, že nepotřebuje vládnout, aby zbohatl, ale aby se věnoval problémům země.

Kandidaturu Gyurcsánye předloží MSZP do parlamentu 6. září. Menší koaliční partner Svaz svobodných demokratů už přislíbil Gyurcsányovi podporu. Vládní strany disponují ve 386 členném Národním shromáždění převahou pěti hlasů.

Opozice ostře kritizovala, že sjezd MSZP se konal za zavřenými dveřmi. "Volba nového premiéra není věcí pouze jedné strany, ale záležitostí celé země. Kvůli mocenskému boji uvnitř MSZP se dostává do ohrožení novodobá maďarská demokracie," uvádí se v prohlášení opoziční strany FIDESZ.

Odstupující premiér Péter Medgyessy dnes navštívil prezidenta Ference Mádla a podal demisi. Podání demise může zkomplikovat proces výměny premiéra, protože do celé záležitosti může nyní zasáhnout prezident. V případě vyslovení nedůvěry mohl parlament zároveň rozhodnout o jeho nástupci.

Ferenc Gyurcsány se narodil 4.6.1961 ve městě Pápa na západě Maďarska. Vystudoval Ekonomickou univerzitu v Budapešti. Angažoval se v levicových mládežnických organizacích. V létech 1990 až 1992 podnikal. V roce 2002 se stal poradcem premiéra Pétera Medgyessyho a loni byl jmenován ministrem mládeže a sportu. Je ženatý, má čtyři děti.

Reklama

Související články

Maďarský premiér podal demisi

Vedení vládní Maďarské socialistické strany (MSZP) ve čtvrtek večer přijalo demisi premiéra Pétera Medgyessyho, kterou sám nabídl po odpoledním neúspěšném...

Výběr článků

Načítám