Hlavní obsah

Maďarský premiér podal demisi

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Vedení vládní Maďarské socialistické strany (MSZP) ve čtvrtek večer přijalo demisi premiéra Pétera Medgyessyho, kterou sám nabídl po odpoledním neúspěšném jednání koaličních stran. Medgyessy stál v čele maďarské vlády od roku 2002. Jméno jeho nástupce ještě nebylo oznámeno.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Vládní krize propukla v Maďarsku ve středu, kdy premiér Medgyessy oznámil výměnu tří ministrů své vlády. Menší koaliční partner liberální Svaz svobodných demokratů však nesouhlasil s odvoláním svého ministra hospodářství Istvána Csillaga a rekonstrukce vlády tak nečekaně přerostla do vládní krize.

"Situace je vážná. Premiér ztratil naši důvěru," reagoval předseda liberálů Gábor Kuncze. Vyzval vedení MSZP k jednání, na němž se pokusili odvrátit rozpad vládní koalice. To se však nepovedlo a Medgyessy nabídl svou demisi.

Podle analytiků však rozpad koalice nevyhovuje ani jednomu z partnerů, protože případné předčasné volby by s největší pravděpodobností s přehledem vyhrál opoziční pravicový FIDESZ expremiéra Viktora Orbána. Podle průzkumů veřejného mínění totiž FIDESZ vede před socialisty o celých 20 procent. Pravděpodobně proto se socialisté rozhodli obětovat Medgyessyho a zachránit tak vládní koalici.

Z vlády měli odejít ministr práce Sándor Burány (nahradit ho měl Imre Szekeres), ministr sportu Ferenc Gyurcsány (jeho nástupcem měl být Etele Baráth) a ministr hospodářství István Csillag. Premiér také oznámil vznik nového ministerstva rozvoje, do jehož čela jmenoval Jánose Verese. Změny na ministerských postech se měly uskutečnit 15. září.

Koncem října se očekávala také změna na čele resortu zahraničí, protože šéf maďarské diplomacie László Kovács odchází na post eurokomisaře pro energetické otázky. Jméno jeho nástupce zatím ještě nebylo oznámeno.

Související témata:

Výběr článků

Načítám