Hlavní obsah

Maďarská koalice jedná s Ficem i Dzurindou

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenský premiér Mikuláš Dzurinda ze Slovenské demokratické a křesťanské unie (SDKU) se ve středu setkal s předsedou Strany maďarské koalice (SMK) Bélou Bugárem a společně vyzvali křesťanské demokraty, aby vytvořili trojblok pravicových stran. Bugár však jednal i se Robertem Ficem ze strany Smer - sociální demokracie a i s ním se shodl.

Článek

"Shodli jsme se na tom, že pro Slovensko by bylo nejlepší, kdybychom v příští vládní koalici byli všichni tři," uvedl Dzurinda po jednání se SMK v bratislavském sídle SDKU.

"Náš trojblok by měl tolik poslanců, jako strany Smer - sociální demokracie a Lidová strana HZDS dohromady. Tím by se vytvořily dva bloky, z nichž by se dala vytvořit pevná a stabilní vláda," dodal Bugár po jednání s Dzurindou. Oba politici připustili, že na tahu jsou křesťanští demokraté (KDH).

Trojice SDKU - SMK - KDH by ve 150 členném parlamentě disponovala 65 poslanci. "To je velmi silná konstelace, která by dokázala zaručit programovou a politickou kontinuitu v naší zemi," uvedl Dzurinda. Šéf SMK vyloučil možnost, že by jeho strana vstoupila jako jediná z pravicových stran do příští Ficovy vlády.

Bugár si rozuměl také s Ficem

Bugár však jednal i ve středu i s Robertem Ficem, kterého prezident Gašparovič pověřil sestavením vlády. "Nenarazili jsme na žádný programový problém, který by mohl být zásadní překážkou pro pokračování rozhovorů," uvedl Fico.

Oba představitelé se věnovali především otázkám regionálních rozdílů, zavedení dvou sazeb daně z přidané hodnoty a zrušení poplatků ve zdravotnictví. Podle Bugára je pro SMK důležitý také vstup do eurozóny od prvního ledna 2009 a dodržení Paktu stability. "Je potěšitelné, že v sociálních otázkách a v regionální politice jsme nenašli takové rozdíly, které by byly nepřekonatelné," dodal Bugár.

Předseda SMK opětovně vyloučil účast ve vládě, jejíž součástí by byla Slovenská národní strana. Fico zopakoval, že strana Smer - sociální demokracie bude garantem toho, že v oblasti práv národnostních menšin bude platit status quo. Bugár konstatoval, že SMK by přijala i víc, než jen status quo.

Prezident Ivan Gašparovič v úterý pověřil sestavením vlády vítěze voleb Roberta Fica. Ten okamžitě zahájil jednání o sestavení nové vády. Nejprve s opozicí. S předsedou Lidové strany HZDS Vladimírem Mečiarem a předsedou SNS Jánem Slotou se shodli na programových otázkách a domluvili se, že budou v jednání pokračovat.

S Dzurindou se průsečíky hledají Ficovi jen těžko

Fico se na závěr prvního kola jednání setkal s předsedou SDKU Mikulášem Dzurindou. "Programové průniky mezi našimi stranami se hledají velmi těžko," konstatoval Fico, který však ani v tomto případě nevyloučil další setkání. Dzurinda to potvrdil. Na otázku novinářů o případném německém vzoru velké koalice Fico konstatoval, že je to pouze hypotetická otázka.

Dzurinda navštívil Fica přímo v sídle strany Smer - sociální demokracie a nezvolili neutrální půdu. Dzurinda přiznal, že je poprvé v centrále strany Smer - sociální demokracie. "Ani jsem netušil, že jejich sídlo je tak blízko naší centrály," dodal.

Po prvním kole jednání zasedne podle Fica vedení strany a přijme první politické rozhodnutí o podobě příští vlády. Neupřesnil kdy to bude, ani jaká koalice je pro něho osobně nejpřijatelnější. "Já nemám v tomto směru žádné priority," zdůraznil Fico.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám