Hlavní obsah

Gašparovič pověřil Fica sestavením nové slovenské vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenský prezident Ivan Gašparovič v úterý pověřil Roberta Fica, předsedu vítězné strany Smer-sociální demokracie, sestavním vlády. Gašparovič se v pondělí sešel s představiteli všech parlamentních stran. V úterý v 18.00 se Fico sejde s předsedou Lidové strany HZDS Vladimírem Mečiarem a ještě tentýž večer s předsedou Slovenské národní strany Jánem Slotou.

Článek

Následně předstoupil před novináře Gašparovič, který potvrdil, že Fica sestavením vlády pověřil. Prohlásil, že ustavující schůzi parlamentu svolá do ústavou předepsaných 30 dnů, pravděpodobně na 12. července.

Gašparovič vyjádřil přesvědčení, že do té doby bude nová vláda. Ke konkrétním variantám koalice se nevyjádřil. "Pro mě je každá většinová alternativa dobrá, pokud vydrží čtyři roky a bude mít program, který bude ve prospěch občana," řekl Gašparovič.

Fico bude jednat se všemi stranami

Fico v pondělí a v úterý už absolvoval první neformální setkání s představiteli dalších stran, které se dostaly do parlamentu. Žádná z nich debatu neodmítla. "Na oficiální jednání pozvu všechny strany, které se dostaly do parlamentu. Určili jsme si pořadí, že první budou současné opoziční strany HZDS a SNS a následně současné vládní strany," řekl Fico.

Potvrdil, že mu půjde především o programové průsečíky. "Předložíme naše priority a podle reakcí partnerů při jednání rozhodneme s kým budeme v jednáním pokračovat," řekl Fico. Podle něj existují čtyři varianty, mezi nimiž je i velká koalice s Dzurindovou SDKÚ, i když jsou mezi nimi velké programové rozdíly. Jednání podle něj budou obtížná, protože Smer je jedinou levicově orientovanou stranou v parlamentu.

Nevylučuje vládní variantu se Stranou maďarské koalice: "Naše strana garantuje současné status quo v postavení národnostních menšin,"

Fico chce euro v roce 2009

 Fico zopakoval své sobotní prohlášení, že zůstává závazný termín přijetí eura v roce 2009. "Respektujeme strategii vstoupit do Evropské měnové unie 1. května 2009. Pokud se však ukáže, že tento vstup není výhodný, budeme hledat jiná řešení, ale naší povinností je dodržovat kritéria Maastrichtu," řekl. 

Místo zavedení progresivního zdaňování vidí Fico jako možný kompromis zvýšení počtu odpočitatelných položek pro lidi s nižšími příjmy, rovná daň pro podniky ve výši 19 procent by měla být zachována. Zároveň chce prosadit dodatečné zdanění bank a přirozených monopolů. "Dvě sazby DPH a zvláštní zdanění monopolů, bank a finančního sektoru jsou důležité podmínky rokování o nové koalici," řekl.

Politická scéna je roztříštěná

Smer vyhrál ve slovenských předčasných parlamentních volbách. [celá zpráva] Dostal 29,2 procenta hlasů. Nabídl voličům sociální program, který ale jde proti reformám, s nimiž začal nynější premiér Mikuláš Dzurinda.

S kým Fico bude vládu sestavovat, se zatím neví. Aby měl podporu parlamentu, musí do koalice vzít nejméně dvě strany. Dvoučlenná koalice by stačila pouze s Dzurindovou SDKÚ. Ta ve volbách získala 18,35 procent hlasů, i když v průzkumech měla jen deset.

Slovenská národní strana dostala 11,73 procenta hlasů. Její předseda Ján Slota už uvedl, že počítá se vstupem do vlády.  [celá zpráva] Podobné výsledky dosáhla Strana maďarské koalice s 11,68 procenta. Počítat je třeba i s Mečiarovou Lidovou stranou HZDS, která dostala 8,79 procent hlasů. Také Mečiar počítá, že bude osloven, aby vstoupil do vlády, pro něj je však problém být ve vládě se Slotou. Křesťanskodemokratické hnutí má 8,31 procenta hlasů.  

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám