Hlavní obsah

Maďarská kampaň o sankcích vyšla na 600 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Maďarsku skončila na konci loňského roku tzv. národní konzultace k otázkám protiruských sankcí, do níž kabinet premiéra Viktora Orbána podle velmi střídmých odhadů investoval asi 10 miliard forintů (600 mil. Kč).

Foto: Profimedia.cz

Bruselské sankce nás zničí, varovala kampaň v Maďarsku.

Článek

Vládní kampaň zahrnovala billboardy a plakáty, na nichž unijní protiruské sankce znázorňuje bomba s nápisem „sankce“ a text varuje: „Bruselské sankce nás zničí.“

Předseda poslanecké frakce vládní strany FIDESZ Máté Kocsis řekl, že průzkum je „politický nástroj“, který může vláda použít při vyjednávání s Evropskou unií o dalším osudu sankcí. Podle Kocsise je nyní v platnosti 11 tisíc protiruských sankcí, z nichž nejškodlivější jsou ty, které se týkají energetiky.

„Národní kon­zultace se týkala právě těchto sankcí,“ prohlásil s tím, že v tak důležitých otázkách je správné vyžádat si mínění obyvatel Maďarska.

Domácnosti dostávaly při kampani do poštovních schránek obálky s otázkami. Vláda chce vědět, zda Maďaři souhlasí s bruselskými sankcemi týkajícími se ruské ropy, s postihy na dodávky plynu či jaderného paliva z Ruska nebo se sankcemi, jež způsobují růst cen potravin.

Orbán: Evropa má větší škody než Rusko

Kritici kampaň označili za nehoráznost. „Běžela ostudná kampaň a Orbán má ještě svědomí žádat Brusel o peníze. To si fakt myslí, že to Brusel nevidí?“ ptala se na sociální síti Erika, zatímco Károly, další diskutující, poznamenal: „Orbán zapomněl, že sám hlasoval pro sankce?“

Maďarský premiér před časem vyzval ke zrušení protiruských sankcí. „Když Brusel vnutil Evropě tyto sankce, unijní byrokraté slíbili, že to bude Rusko bolet. Od té doby se ukázalo, že sankce způsobily větší škody Evropě než Rusku,“ řekl.

Po pádu vlády může Slovensko čekat orbánovská cesta

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám