Hlavní obsah

Maďaři hlasují o členství v EU

Novinky, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Dnes budou obyvatelé Maďarska v referendu hlasovat o vstupu své země do Evropské unie. Všeobecně se očekává pozitivní výsledek hlasování, když podle průzkumů podporuje vstup do unie až sedmdesát procent Maďarů.

Článek

Do kampaně se zapojili vládní i opoziční politici, kteří shodně vidí budoucnost Maďarska v unii. Na mítincích s občany se zúčastnili také známé osobnosti veřejného života, jako je bývalý prezident Árpád Göncz, nebo bývalý ministr zahraničí Géza Jeszenszky.

Občany zajímali především sociální otázky, důchodové zabezpečení a možnosti zaměstnání v ostatních státech unie. Opoziční politici ve svých vystoupeních s oblibou zdůrazňovali, že je potřeba veřejně mluvit také o úskalích, které zemi čekají po vstupu do unie. Jedním dechem však dodávali, že pro Maďarsko je vstup do unie nejvýhodnějším řešením.

Odpůrci členství zorganizovali jedinou větší akci minulou sobotu v centru Budapešti. Hnutí za lepší Maďarsko přišly podpořit asi 3 tisícovky lidí. Akce se zúčastnili také představitelé polské krajně pravicové strany Sebeobrana, rakouští a dánští antiglobalisté. Předseda hnutí Dániel Kovács obvinil vládu premiéra Pétera Medgyessyho, že vedla lživou a jednostrannou kampaň pro vstup do EU. "Ti, kteří v referendu řeknou ne, nejsou proti Evropě, proti evropské myšlence, ale proti té politické, hospodářské a monetární unii, v jehož rámci EU vznikla," uvedl předseda Hnutí za lepší Maďarsko.

Jednoznačně nejúspěšnější akcí vládní kampaně se stala výstavba 430 metrů dlouhého pontonového Mostu Evropy přes Dunaj, který na tři dny propojil obě části hlavního města - Pešť a Budín. "Spojení pravého a levého břehu je symbolem spojení celého národa, abychom v referendu učinili rozhodný krok do sjednocené Evropy," uvedl premiér Medgyessy, který prošel mostem jako první společně s předsedou Evropského parlamentu Patem Coxem.

Tímto netradičním způsobem prošlo z jednoho břehu na druhý během tří dnů až 400 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám