Hlavní obsah

Macronovou jako první dámu nechceme platit ze svého, říkají Francouzi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Část francouzské veřejnosti je proti tomu, aby Brigitte Macronová získala oficiální status první dámy a vlastní rozpočet. Petici proti návrhu zákona z rukou prezidenta Emmanuela Macrona podepsalo na internetu za dva týdny přes 200 tisíc Francouzů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Francouzi nechtějí, aby měla první dáma vlastní rozpočetVideo: Reuters

 
Článek

Současná francouzská ústava i zavedený protokol nepřiznávají partnerce prezidenta oficiální status. Mají pouze nárok na kancelář, zaměstnance a ochranku, vše placené z rozpočtu Elysejského paláce. Ročně to podle auditorů vyjde zhruba na 450 tisíc eur (11,7 miliónu korun).

Vytvoření zvláštního statusu pro první dámu by znamenalo i zvláštní rozpočet. Což ve světle nově schváleného zákona zakazujícího ministrům a členům parlamentu zaměstnávat rodinné příslušníky budí mezi Francouzi vášně.

Foto: Julien de Rosa, Reuters

Brigitte Macronová, manželka francouzského prezidenta Emmanuela Macrona (v popředí).

Umělec Thierry Paul Valette, který je autorem petice, britskému deníku The Guardian řekl, že není důvod, aby Macronová měla vlastní rozpočet z veřejných peněz. „V současnosti má až tři asistenty, dvě sekretářky a dva bodyguardy. A to stačí,” dodal Valette s tím, že rozhodnout by měl francouzský lid v referendu.

Macron ve své volební kampani naznačoval, že jeho žena se bude veřejně angažovat, ale nebude placená z peněz daňových poplatníků.

Petice přichází v době, kdy Macronovi klesá popularita. Podle červencového průzkumu je s novou hlavou Francie spokojeno jen 36 procent občanů, o sedm procentních bodů méně než v červnu. Přitom předchozí prezidenty Francoise Hollandea a Nicolase Sarkozyho hodnotilo ve stejnou dobu jejich mandátů kladně 56, respektive 66 procent dotázaných, připomíná The Guardian.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám