Hlavní obsah

Maas ke stažení Američanů: Želíme, ale i respektujeme

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý ministr zahraničí Heiko Maas vyjádřil politování nad rozhodnutím amerického prezidenta Donalda Trumpa stáhnout 9500 amerických vojáků z celkových 34 tisíc rozmístěných v Německu s tím, že „úzká spolupráce je v zájmu obou zemí“.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Ministr zahraničí Heiko Maas

Článek

„Dojde-li ke stažení části amerických vojáků z území Německa, vezmeme to na vědomí,“ řekl Maas nedělníku Bild am Sonntag. „Oceňujeme spolupráci s americkými ozbrojenými silami, která se rozrostla po celá desetiletí, což je v zájmu obou našich zemí,“ řekl Maas.

Zároveň připustil, že vztahy se po nástupu Trumpova kabinetu zkomplikovaly. „Jsme blízkými partnery v transatlantické alianci, ale je to složité,“ dodal Maas v narážce na fakt, že Washington postavil Berlín před hotovou věc.

USA sníží počet vojáků v Německu, píší média. Část zřejmě zamíří do Polska

Zahraniční

„Je to další budíček pro Evropany, aby rozhodněji vzali svůj osud do svých rukou,“ řekl Johann Wadehpul, místopředseda poslanecké frakce CDU/CSU.

Reklama

Výběr článků

Načítám