Hlavní obsah

Loď s ilegálními imigranty se cestou do Itálie potopila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM/TUNIS

Itálie začala v pondělí letecky deportovat ilegální imigranty, kteří v sobotu přistáli na italském ostrově Lampedusa. Uprchlíky ze tří lodí poslala zpátky do Libye. V noci na pondělí se cestou do Itálie potopila loď se 75 ilegálními imigranty z Afriky. Sedmnáct jich zemřelo a dalších 47 se jich pohřešuje.

Foto: Petr Hejna

želva jde na nádech

Článek

Loď s přistěhovalci mířila do Itálie. Vezla 70 Maročanů a 5 Tunisanů. Potopila se hodinu poté, co odrazila od tuniských břehů. Přetížené plavidlo se rozlomilo. 

"Vytaženo bylo 17 těl, 11 osob bylo zachráněno a 47 je dosud pohřešováno," uvedl nejmenovaný zdroj z tuniské vlády. Podle něj Maročané vstoupili legálně na tuniské území, kde se připojili ke skupině 280 lidí, kteří chtěli nezákonnou cestou proniknout do Itálie.

Italové deportují imigranty

Během soboty jich do Lampedusy dorazilo na 600. Italský ministr vnitra Giuseppe Pisanu uvedl, že italská vláda bude pokračovat v nové přísnější police vůči ilegálním přistěhovalcům.

"Lidé, kteří si myslí, že mohou nelegálně doplout do Itálie, musí vědět, že budou posláni do místa, ze kterého přišli, hned poté, co jim bude poskytnuta humanitární pomoc," uvedl ministr.

Ostrůvek jižně od Sicílie je nejčastějším cílem ilegálním migrantů ze severu Afriky, kteří často připlouvají na jednoduchých lodích.

Itálie už minulý týden oznámila, že podporuje vytvoření sběrných táborů pro žadatele o azyl v Evropské unii v severní Africe. Řím se tak připojil ke kontroverznímu německému návrhu. Italsko-německý plán počítá se zřízením speciálních center, do něhož by přicházeli žadatelé o azyl. [celý článek]

Opozice italskou vládu kritizuje. "Uspěchaná repatriace vypadá jako kolektivní vyhnání, které zakazují mezinárodní zákony, jež Itálie podepsala," uvedli představitelé levice a dodali, že mají pochybnosti, zda "uprchlíci měli čas požádat o azyl".

Reklama

Výběr článků

Načítám