Hlavní obsah

Litva definitivně zrušila povolení k pobytu Šojguově milence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soud v litevském Vilniusu v pátek definitivně potvrdil rozhodnutí úřadů z letošního září o odebrání povolení k pobytu Jeleně Kaminskasové (dříve Šebunové). Ruska je považována za bývalou milenku ruského ministra obrany Sergeje Šojgua a matku jeho dvou nemanželských dětí. Litevská kontrarozvědka ji považuje za hrozbu pro národní bezpečnost.

Foto: Russian Defence Ministry, Reuters

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu

Článek

Kaminskasové odebralo litevské ministerstvo vnitra povolení k pobytu začátkem letošního září. Spolu s tím jí úřady zakázaly na dalších pět let vstup do země. Kaminskasová, která se s manželem už v srpnu přemístila do Ruska, chtěla rozhodnutí zvrátit žalobou. Té se v pátek věnoval správní soud ve Vilniusu, který dřívější rozhodnutí ministerstva vnitra potvrdil.

Její manžel Adolfas Kaminskas také může přijít o litevské občanství, jelikož úřady neinformoval o tom, že letos na jaře přijal občanství Ruské federace. Litevské zákony až na pár výjimek dvojí občanství neumožňují.

Litevská kontrarozvědka už dříve přítomnost Kaminskasové v Litvě označila za hrozbu pro národní bezpečnost, a to kvůli jejímu napojení na ruské struktury. Předpokládá se, že je bývalou milenkou ruského ministra Sergeje Šojgua, se kterým má mít také dvě nemanželské děti.

Podle ruského investigativního serveru The Insider se s ministrem obrany měla seznámit v době, kdy pracovala jako letuška při ministerstvu pro mimořádné situace, které v té době Šojgu vedl. Napojení na ruského ministra mělo Kaminskasové a jejímu manželovi dopomoci k zázračnému zbohatnutí.

Pentagon dal Ukrajincům zelenou k útokům na cíle v Rusku, tvrdí britský list

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám