Hlavní obsah

Litva a Lotyšsko oznámily komisaře do EK, v ČR stále nejasno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RIGA/VILNIUS/PRAHA

Lotyšsko nominovalo do Evropské komise (EK) tamní ministryni zahraničí Sandru Kalnieteovou. Počátkem týdne zveřejnila očekávané jméno také Litva, odkud by měla do Bruselu odjet ministryně financí Dalia Grybauskaiteová. Česká republika, podobně jako zbylých sedm zemí z přistupující desítky, se zatím nevyjádřila. Informaci přinesl server euobserver.com.

Foto: Robert Rohál

Lenka Čermáková jako La Divina.

Článek

V ČR se vedou o komisaře urputné zákulisní boje. Mezi horkými kandidáty je stále ministr zahraničí Cyril Svoboda, který neobhájil koncem roku své předsednictví v KDU-ČSL. Svoboda však jakékoli aspirace na post opakovaně v médiích odmítl.

Vláda údajně o našem člověku do EK rozhodne do konce ledna. 

Ještě jedna žena

"Pokusím se, abych nezklamala očekávání Lotyšů. Nejsou to jen slova," slíbila národu Kalnieteová.

Prodi údajně její jmenování přijal s uspokojením. Stále totiž platí jeho požadavek, že v desítce nových komisařů mají být nejméně tři ženy.

Dá se tedy říci, že zbylé osmičce států stačí po lotyšské a litevské nominaci nahlásit už jen jednu osobu něžného pohlaví. Spekuluje se o polské ministryni pro Evropu Danutě Hübnerové a estonské šéfce diplomacie Kristiině Ojulandové.

Úřady až od listopadu

Předseda EK Romano Prodi už počátkem prosince oznámil, že chce mít všechna jména do konce února. Seznam totiž musí ještě během března schválit Rada ministrů EU a po ní i Evropský parlament.

První český, slovenský, polský, maďarský, slovinský, lotyšský, litevský, estonský, kyperský a maltský komisař budou jmenováni od května do října 2004. Své úřady získají až po reorganizaci EK, která se připravuje na listopad.

Anketa

Uvítali byste, kdyby ČR v EK zastupovala žena?
ANO
55,8 %
NE
44,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 138 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Lidovci zvažují odsunout Svobodu do Bruselu

Někdejší předseda lidovců, místopředseda vlády a ministr zahraničí Cyril Svoboda, který nadále ztrácí ve straně podporu, by mohl v budoucnu skončit na funkci...

Výběr článků

Načítám