Hlavní obsah

Lidovci zvažují odsunout Svobodu do Bruselu

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
PRAHA

Někdejší předseda lidovců, místopředseda vlády a ministr zahraničí Cyril Svoboda, který nadále ztrácí ve straně podporu, by mohl v budoucnu skončit na funkci komisaře Evropské komise v Bruselu. Nejde však o odměnu, ale spíše o snahu odsunout ho z domácí politiky.

Foto: Bohumil Žďárský

Přehrada Souš

Článek

O této variantě se začalo mezi lidovci spekulovat poté, co byl jejich bývalý stranický šéf vyšachován z klíčových rozhodování v rámci koalice i strany. Lidovci ale odmítají o těchto úvahách veřejně hovořit, stejně jako odmítají přiznat, že odsunutí Svobody na vedlejší kolej je jen reakcí ne jeho dřívější přezíravé chování vůči Kalouskovi.

"Nebudu mluvit o svých pocitech"

Případným odsunem Svobody do Bruselu by se uvolnilo jedno křeslo ve Špidlově vládě, což by premiérovi uvolnilo ruce pro případnou rekonstrukci kabinetu, do něhož by tak v případě zájmu mohl vstoupit nový lidovecký šéf Miroslav Kalousek. Ten to však odmítá, stejně jako odmítá jakkoli komentovat pozici Svobody. "My jsme v tuto chvíli v diskusi o nominaci a nebudeme komentovat žádné jméno," řekl Právu Kalousek.

Také Svoboda mlčí jako hrob. "Nebudu se k těmto spekulacím vyjadřovat," řekl Právu. Současně odmítl odpovědět na opakovanou otázku Práva, zda by nominaci přijal. "Nebudu hovořit o nějakých mých pocitech," poznamenal.

Jeho kolegové tvrdí, že Svoboda v nové situaci, kdy téměř ztratil vliv na rozhodování ve straně, by možné nové postavení zcela neodmítal. Dodávají přitom, že kvalifikační předpoklady splňuje, neboť podle představ politiků by měl v Bruselu zasednout člověk, který má zkušenosti jak se zahraniční politikou, tak s působením v domácí vládě. Svoboda mluví anglicky a rusky, pokročil ve francouzštině.

Eso z rukávu

Podle nepotvrzených informací se zatím jednoznačně nevyjádřil při středečním večerním jednání předsednictva KDU-ČSL, které se nominací začalo zabývat. Jediný z lidovců, kdo byl ochoten veřejně hovořit na téma evropského komisaře, byla poslankyně Michaela Šojdrová.

"Myslím, že přirozenou nominací by byl Cyril Svoboda, protože zná diplomacii, zná Evropskou unii a dokázal by se velmi dobře orientovat," řekla Právu. Dodala však, že chápe tíhu rozhodnutí, které bude muset Svoboda sám učinit.

"Lidovci tvrdí, že v krátké době vytáhnou eso z rukávu, ale dosud o jménu nechtějí hovořit," uvedl pro Právo vysoký představitel Unie svobody-DEU. Podle čelného představitele soc. dem. to má být Svoboda proto, "že se ho chtějí lidovci zbavit, přičemž vykopnutí do Bruselu je elegantním řešením".

Podle dostupných informací ale vládne mezi lidovci nervozita, neboť by sice Svobodu do Bruselu odsunuli, avšak uvědomují si, že za něj nemají náhradu do vlády, neboť Kalousek se tomu stále brání. Část lidovců je ale přesvědčena, že by měl do Špidlova týmu vstoupit už proto, že se účastní klíčových koaličních jednání.

Pilip zájem nemá

O kandidátech na evropského komisaře mělo již v úterý jednat vedení koalice, avšak vzhledem k tomu, že se svým návrhem přišli pouze unionisté, diskuse byla odložena. Česká republika totiž bude Bruselu navrhovat tři jména, přičemž podle žádosti dosavadního šéfa evropské komise Romana Prodiho by mezi nimi měla být žena.

To ale bude pro sociální demokraty, unionisty a lidovce velmi obtížné, protože zatím se hovoří pouze o mužích. Unionisté by rádi v Bruselu viděli svého bývalého šéfa, někdejšího ministra financí a školství Ivana Pilipa, ten ale tento týden zopakoval, že kandiduje do Evropské investiční banky, což je mu jako ekonomovi profesně blízké.

Proto podle šéfa Petra Mareše nejspíš počkají na návrhy koaličních partnerů a podle toho se zařídí. Mezi sociálními demokraty se hovoří o bývalém ministru financí Pavlu Mertlíkovi. U lidovců se objevilo jméno senátorky Zuzany Roithové. Ta je však lídrem lidovecké kandidátky do Evropského parlamentu.

Komisař bere teméř půl miliónu korun

Diplomatické zdroje Právu naznačily, že je také možné nominovat spíše úředníky než politiky. Už padlo jméno Pavla Teličky, českého velvyslance při EU v Bruselu, který vedl s Unií nejdůležitější přístupová jednání. Ten však prý o funkci nemá zájem. Dále se uvažuje o Janu Kohoutovi, českém státním tajemníkovi, který agendu převzal právě po Teličkovi.

Konečný výběr českého zástupce v Bruselu bude v rukou Prodiho. Funkce evropského komisaře je velmi výhodná. Jeho funkční období je pětileté, měsíční plat činí 13 870 eur, což je asi 440 tisíc korun, tedy zhruba třikrát víc, než pobírá český premiér.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám