Hlavní obsah

Český komisař pro Evropskou komisi bude do konce ledna

– BRUSEL

Do konce ledna se chce předseda Evropské komise (EK) Romano Prodi domluvit s vládami deseti vstupujících zemí na jejich komisařích. Celkový seznam musí být totiž uzavřen do konce února, aby ho stihla v klidu schválit Rada ministrů EU a po ní i Evropský parlament.

Foto: Stanislava Dvořáková

Pro filatelisty byly v nabídce známky z celého světa a zároveň i české, které zvítězily v anketách vyhlašovaných pro jednotlivé roky.

Článek

Prodi to napsal v dopise premiérům deseti nových členských zemí a nyní jim to jednomu po druhém připomíná, když se s nimi setkává ve své bruselské kanceláři.

Lidé bez hříchů

Tento týden u něho byli šéfové vlád Maďarska, Slovinska a Slovenska. Český premiér Vladimír Špidla se s ním sejde 10. prosince.

Prodi radí premiérům, aby vybrali takové kandidáty, kteří budou mít "vhodnou politickou váhu", dále pak "neposkvrněnou osobní integritu", a také "vysoký stupeň oddanosti evropské integraci".

Do EK by se tak podle jeho představ neměli dostat "manažeři a technokrati", ale spíše politici nebo vysoce postavení úředníci bez "hříchů z minulosti".

Povinně tři ženy

Předseda EK trvá na tom, aby nejméně tři z deseti nováčků byly ženy. Z požadavku nehodlá slevit - pokud mu nebudou do konce ledna desítkou nováčků nabídnuty, bude dále jednat.

Na seznamu nadějných nových komisařů, který průběžně sestavují novináři, zatím figurují dvě ženy - polská ministryně pro Evropu Danuta Hübnerová a lotyšská ministryně zahraničí Sandra Kalnieteová. Jisté šance se přisuzují i estonské šéfce diplomacie Kristiině Ojulandové.

První český, slovenský, polský, maďarský, slovinský, lotyšský, litevský, estonský, kyperský a maltský komisař budou jmenováni od května do října 2004.

Anketa

Uvítali byste, kdyby ČR v EK zastupovala žena?
ANO
55,8 %
NE
44,2 %
Celkem hlasovalo 138 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám