Hlavní obsah

Lipavský: Politickou shodu na zrušení víz pro Kosovo bych chtěl do konce roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Priština

Integrace zemí západního Balkánu je prioritou českého předsednictví v Radě Evropské unie. Na jednodenní návštěvě Kosova to uvedl český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Do prosincového konce předsednictví chce ČR dosáhnout také vízové liberalizace pro občany Kosova.

Foto: Michal Sobotka, Novinky

Jan Lipavský (vlevo) na tiskové konferenci s místopředsedou kosovské vlády Besnikem Bislimim

Článek

Od našeho zpravodaje

Kosovo je jedinou zemí ze západního Balkánu, jejíž občané před cestou do zemí Evropské unie nadále musí žádat o víza.

„Je to proces skládající se z technických aspektů a politických rozhodnutí. Doufáme, že dosáhneme politické shody, abychom vízové liberalizace dosáhli do konce našeho předsednictví,“ uvedl Lipavský po jednání s místopředsedou kosovské vlády Besnikem Bislimim.

„Vízové liberalizace si vysoce ceníme. Je to důležitý krok, ale ne rozhodující. Jsou tu další procedury, na které věříme, že bude ČR během předsednictví tlačit. Víza jsou pro nás důležitá nejen symbolicky, ale také ekonomicky,“ reagoval Bislimi.

Česko svolalo na říjen jednání EU o zrušení víz pro Kosovo

Zahraniční

Evropská integrace se ale netýká pouze vízové liberalizace, ale také normalizace vztahů se Srbskem. Kosovo vyhlásilo nezávislost v roce 2008, Srbsko ale tento krok neuznává a území stále považuje za své.

„Diskutovali jsme o situaci v regionu. Normalizace vztahů se Srbskem je klíčová pro evropskou integraci. Věřím, že můžeme dosáhnout procesu, ale obě strany tomu musí pomoci dialogem,“ uvedl Lipavský.

Bislimi uvedl, že kosovská vláda chce poskytnout nápady a řešení ohledně vztahů se Srbskem.

Politici spolu hovořili také o postoji k ruské agresi na Ukrajině a shodli se, že sdílejí „stejné hodnoty“.

Lipavský se ve čtvrtek v Prištině ještě setká s kosovskou prezidentkou Vjosou Osmaniovou. Jeho přítomnosti si kosovští představitelé velice cení.

Při výstupu z letadla přichystali pro českou delegaci červený koberec. Lipavský je prvním českým představitelem, který přicestoval na oficiální návštěvu Kosova od Karla Schwarzenberga v roce 2011.

Foto: Michal Sobotka, Novinky

Ministr zahraničí Jan Lipavský na zahájení jednání s představiteli Kosova v Prištině

O zrušení víz pro Kosovo se bude jednat 13. října. Česko v rámci svého předsednictví svolalo jednání na evropské úrovni. Cílem zrušení víz je zvýšení důvěryhodnosti Evropské unie na Balkáně.

Ke schválení vízové liberalizace je zapotřebí kvalifikované většiny, pro se tedy musí vyslovit nejméně 15 členských zemí EU, které zároveň dohromady reprezentují 65 procent unijních občanů.

Kosovo vyhlásilo v roce 2008 nezávislost na Srbsku, které nejmladší stát Evropy s přibližně 1,8 milionu obyvatel neuznává.

Kosovo sice není členem EU, ale podepsalo s ní loni v říjnu stabilizační a asociační dohodu, která sice nepředpokládá automaticky zahájení rozhovorů o vstupu země do Unie, ale bývá předstupněm jejího budoucího členství.

Reklama

Výběr článků

Načítám