Hlavní obsah

Česko svolalo na říjen jednání EU o zrušení víz pro Kosovo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česko v rámci svého předsednictví Evropské unii svolává na 13. říjen jednání o zrušení víz pro Kosovo, uvádí rozhlasová stanice RFE/RL s odvoláním na unijní diplomatické zdroje. Vízová liberalizace podle ČR zvýší důvěryhodnost Unie na Balkáně.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

Česko podle stanice rozeslalo členským zemím dopis, v němž žádá rozhovory na toto téma. „Vízová liberalizace je klíčovým prvkem integrace Kosova do EU, který má již dlouho zpoždění. Kosovo je jediným státem na západním Balkánu (a jeden z mála států Evropy), která ještě nemá bezvízový režim s EU,“ uvádí se v dopise. Tato skutečnost má podle dokumentu významný negativní vliv na atmosféru v zemi i na názory občanů Kosova na spravedlivost a důvěryhodnost EU.

V květnu 2016 Evropská komise navrhla Evropskému parlamentu a Radě, aby schválily bezvízový styk s EU pro obyvatele Kosova za předpokladu, že do přijetí návrhu příslušného nařízení budou splněny dva zbývající požadavky. Těmi byla ratifikace dohody o vymezení hranic s Černou Horou a zlepšení výsledků v boji proti organizovanému zločinu a korupci.

Další válka v Evropě snad nebude, EU spor na Balkáně pomohla vyřešit

Zahraniční

Splnění těchto dvou podmínek Komise potvrdila v červenci 2018. K odstranění vízové povinnosti ale zatím nedošlo. Kosovo je tak jedinou zemí západního Balkánu, jejíž občané stále musí mít při vstupu do EU víza.

Kosovo vyhlásilo v roce 2008 nezávislost na Srbsku, které nejmladší stát Evropy s přibližně 1,8 milionu obyvatel neuznává. Země není členem Evropské unie. Kosovo ale s EU podepsalo loni v říjnu stabilizační a asociační dohodu, která sice nepředpokládá automaticky zahájení rozhovorů o vstupu země do Unie, ale bývá předstupněm jejího budoucího členství.

Anketa

Měla by Evropská unie zrušit víza pro Kosovo?
Ano
19,2 %
Ne
80,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1393 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám