Hlavní obsah

Lesní požáry zuří v Nízkých Tatrách i ve Francii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŽILINA / ST. TROPEZ

Lesní požár zasáhl část slovenského národního parku Nízké Tatry. Ráno hořelo v dolině Černého Váhu, pod horou Velká Vápenice 600 hektarů lesa. Už druhý den s ohněm bojují hasiči z pěti okresů Žilinského kraje.

Foto: Leona Roháčková

Současný stav letounu je víc než neutěšený. Odpočinek v muzeu, stejně jako péči odborníků, si někdejší olomoucká rarita zaslouží

Článek

Na hašení požárů se včera podílelo 160 lidí, dnes budou tyto počty posíleny o další hasiče a dobrovolníky. "Počítáme s 200 až 300 lidmi a hasit bude rovněž vrtulník s vodním vakem. Kvůli těžkému a nedostupnému terénu mají totiž cisterny s vodou k místu požárů ztížený přístup,"  řekl ČTK operační důstojník Krajského ředitelství hasičského a záchranného sboru Pavol Uriča. Hasiči mají velký problém dostat do nepřístupného terénu techniku.

Menší požáry zaviněné horkým počasím hasiči zaznamenali v těchto dnech rovněž v okresech Dolný Kubín, Martin a Čadca.

Hoří na Riviéře

Na Azurovém pobřeží na jihovýchodě Francie dva požáry zpustošily už 6000 hektarů borového lesa. Před postupujícím živlem, který už dorazil k pobřeží, muselo být evakuováno 3000 lidí z obcí Les Issambres a Saint-Aygulf v provensálském masivu Maures.

Oheň si v této turistické oblasti, kde v létě žije asi 15 000 lidí, nevyžádal žádnou oběť. Zničil jen několik osobních aut a za oběť mu padlo i pár bungalovů. Mezi známými turistickými centry Le Muy a Sainte-Maxime byly z opatrnosti evakuovány 2000 lidí z jednoho kempinku a na 500 vozidel. Silnice vedoucí k zálivu Saint-Tropez byla uzavřena.

Oheň, který vzplál ve čtvrtek odpoledne u Vidaubanu poblíž pobřeží Riviéry, urazil již 25 kilometrů. Bojuje s ním 1300 hasičům. Místním z Var přijeli pomoci kolegové z okolních departementů Bouches-du-Rhone, Alpes-Maritimes a Alpes de Haute-Provence. Nasazeno je na tři sta požárních vozů, vodní bombardéry i vrtulníky. Dopoledne by měli přijet na pomoc hasiči z pařížské oblasti Ile de France.

Jde o největší požár v oblasti od roku 1990. Kouř je vidět ze vzdálenosti patnáct kilometrů.

Další požár poblíž Digne v provensálských Alpách zničil 400 hektarů lesa. Muselo být kvůli němu evakuováno několik kampů i místní obyvatelé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám