Hlavní obsah

Za královnou Alžbětou II. přijela její rodina

Aktualizováno

Na zámek Balmoral, kde ve čtvrtek odpoledne zemřela Alžběta II., se vydal syn Charles s chotí Camillou a také princ William.

Živě: Záběry od zámku Balmoral, Buckinghamského paláce a z WindsoruVideo: Reuters/AP

 
Článek

Živě: Záběry od zámku Balmoral, kde Alžběta II. pobýváVideo: Reuters/AP

Za královnou se podle britských médií od čtvrtečního rána vydávali členové její rodiny. Dorazily všechny její děti včetně prince Charlese, nástupníka trůnu, a princ William. Williamova manželka vévodkyně Kate zůstala ve Windsoru kvůli princi Louisovi a princezně Charlotte, kteří ve čtvrtek měli první den v nové škole.

BEZ KOMENTÁŘE: Britská královna Alžběta II. na záběrech z poslední dobyVideo: AP

Do Skotska se za královnou vydal také princ Harry, uvedl na Twitteru jeho mluvčí. S manželkou Meghan dlouhodobě pobývá v USA, nyní jsou na návštěvě Evropy. Meghan původně měla jet na Balmoral s princem Harrym, ale nakonec zůstala v Londýně.

Za Alžbětou II. spěchal i Harry. Nakonec bez Meghan a přijel pozdě

Evropa

Královna na zámku Balmoral ve Skotsku, kde obvykle tráví léto, pobývá už delší dobu právě kvůli zdraví. Původně se měla vracet do Londýna, to ale lékaři nedovolili. Kvůli tomu také novou britskou premiérku Liz Trussovou přijala tento týden tam, a nikoli v Buckinghamském paláci, jak bývá zvykem.

Trussová na Twitteru vyjádřila vážné obavy o zdraví britské panovnice. „Mé myšlenky – a myšlenky lidí po celém Spojeném království – se nyní upínají k Jejímu Veličenstvu královně a její rodině,“ napsala britská premiérka.

Zdravotní stav britské panovnice vyvolal v posledním roce obavy veřejnosti opakovaně. Od loňského podzimu má problémy s pohyblivostí, od té doby používá při chůzi hůl. V červnu se nezúčastnila bohoslužby v katedrále svatého Pavla při příležitosti oslav platinového jubilea své vlády. Jako důvod Buckinghamský palác uvedl „nepohodlí“ z předchozího dne.

Foto: Profimedia.cz

Britská panovnice Alžběta II.

Alžběta II. letos oslavila 70 let na britském trůnu, stala se tak jednou z nejdéle vládnoucích panovnic v dějinách. Délkou vlády ji dosud překonal pouze francouzský král Ludvík XIV., který vládl více než 72 let, než v roce 1715 zemřel. V rámci britské panovnické linie na trůnu seděla nejdéle, v závěsu je její praprababička královna Viktorie (63,5 roku).

V případě královnina úmrtí nebo abdikace by na trůn usedl její syn Charles, princ z Walesu. Další v řadě je Charlesův syn princ William, vévoda z Cambridge, následuje Williamův prvorozený syn George, dcera Charlotta a nejmladší syn Louis.

Reklama

Výběr článků

Načítám