Hlavní obsah

Kyrgyzstán má nyní dva prezidenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BIŠKEK

Svržený kyrgyzský prezident Askar Akajev v pátek řekl, že sice dočasně opustil vlast, ale neodstoupil. V prohlášení zaslaném kyrgyzské národní tiskové agentuře Kabar označil čtvrteční převrat za "protiústavní". Prezidentem se v pátek prohlásil jeden z vůdců opozice Kurmanbek Bakijev. Ten podle svých slov zastává i funkci premiéra.

Článek

Za nezákonné označil události v Biškeku také ruský prezident Vladimir Putin. Odsoudil "nezákonný" způsob, jakým byl podle něj proveden čtvrteční převrat v Kyrgyzstánu.

Rusko je přesto připraveno spolupracovat s novým opozičním vedením země, uvedl Putin v arménské metropoli Jerevanu.

"Je politováníhodné, že v jedné ze zemí bývalého Sovětského svazu byl konflikt vyřešen nezákonně..., ale doufáme, že naše vztahy se v budoucnu budou vyvíjet pozitivně," řekl podle agentury AFP ruský prezident za návštěvy v Arménii.

Rusko bude podle něj spolupracovat i s novou kyrgyzskou vládou. "Známe ty lidi (z řad opozice) velmi dobře. Udělali toho mnoho pro dobré vztahy mezi Ruskem a Kyrgyzstánem."

Vývoj v Kyrgyzstánu nebyl podle Putina pro ruské vedení překvapením. "Bylo to dáno slabostí vedení a nashromážděnými sociálně-ekonomickými problémy," řekl prezident. "Doufáme, že opoziční vůdci dostanou situaci pod kontrolu co nejrychleji."

Hledá se prezident

Situace v Kyrgyzstánu dostala v uplynulých hodinách rychlý spád. Dnes jeden ze dvou hlavních opozičních vůdců Kurmanbek Bakijev prohlásil, že jej parlament jmenoval premiérem. Současně prý bude vykonávat i funkci prezidenta.

Jeho uvedení do funkcí  podle tiskové agentury AFP ruší včerejší volbu poslanců, podle níž byl prezidentem jmenován jeden z vůdců opozice Išenbajev Kadyrbekov.

Zdroj: Novinky.cz s použitím mappoint.msn.com

Zprávy, že odstoupivší prezident Akskar Akajev odletěl do Kazachstánu, se zatím nepotvrdily. Velvyslanec Kyrgyzstánu ve Spojených státech Baktybek Abdirsajev ke všemu uvedl, že hlava státu je zdravá a v bezpečí. Odmítl ale sdělit, kde se nyní i s rodinou nachází. Oficiálně mlčí i Kazachstán.

Mrtví s stovky zraněných

Poté, co opozice ve čtvrtek vpodvečer převzala moc, následovalo rabování obchodů a úřadů. Pořádkové síly výbuch násilností potlačovaly až do ranních hodin.

Informace přicházející z Bišeku se v mnohém rozcházejí. Zatímco záchranáři uvádějí pět mrtvých - včetně policisty - a čtyři stovky zraněných; ruská tisková agentura tvrdí, že zemřeli dva lidé a 367 dalších bylo zraněno. Nemocnice hospitalizovaly 173 lidí.

Násilnosti mají podle policie na svědomí ozbrojené gangy, které po politickém převratu vtrhly do ulic. Za oběť jim padly stovky obchodů, úřadů i státních institucí. Agresoři údajně napadali také automobily se zahraničními poznávacími značkami.

Kurmanbek Bakijev (55)

  • byl premiérem od roku 2000 do května 2002, kdy ho prezident Akajev přinutil odstoupit po ostrých střetech se stoupenci opozice na jihu země
  • v letech 1997-2000 byl gubernátorem Čujské oblasti, klíčového průmyslového regionu
  • po absolvování polytechniky pracoval v letech 1976-90 v průmyslu a stoupal i v hierarchii komunistické strany
  • v letošních volbách kandidoval, ale ve svém obvodě dostal údajně o 24 bodů méně než provládní kandidát

Zdroj Právo/ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám