Hlavní obsah

Kyjev tají detaily protiofenzivy i před spojenci. Obává se dalších úniků

Některé detaily chystané protiofenzivy tají Kyjev i před svými západními spojenci. I kvůli nedávnému rozšíření amerických tajných dokumentů se bojí dalšího úniku, který by mohl ohrozit jeho jednotky. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si mezitím postěžoval, že se o nedávném úniku amerických tajných materiálů dozvěděl stejně jako veřejnost až ze zpráv.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Členové ukrajinské Národní gardy z brigády Burevij se účastní vojenského cvičení v Kyjevské oblasti

Článek

Vedení ukrajinské armády nechce se spojenci sdílet například informace o přesném načasování jednotlivých operací či počtu vojáků na jednotlivých místech, napsal web Politico s odvoláním na evropské činitele jednající s Kyjevem.

Ten podle nich argumentuje i případem v dubnu zatčeného člena americké Letecké národní gardy Jacka Teixeiry, který několik měsíců na internetu šířil tajné dokumenty Pentagonu.

Dozvěděl jsem se to ze zpráv, zlobí se Zelenskyj

Zelenskyj nyní řekl listu Washington Post, že Bílý dům ho na tento únik předem neupozornil a vše zjistil až ze zpráv. Dokumenty obsahovaly citlivé informace o válce na Ukrajině včetně toho, že USA mají obavy ze stavu ukrajinské protivzdušné obrany a obávají se úspěšnosti chystané protiofenzivy.

„Nedostal jsem informace od Bílého domu ani od Pentagonu. Neměli jsme je. Já osobně ne,“ řekl ukrajinský prezident. „Jsme proto v nevýhodě. Neprospívá to pověsti Bílého domu a myslím, že to neprospívá ani pověsti Spojených států,“ dodal.

„S našimi ukrajinskými protějšky neustále komunikujeme o řadě problémů, včetně neoprávněných úniků, ale nebudeme rozebírat podrobnosti těchto soukromých diskusí,“ reagoval pak podle agentury Reuters mluvčí Národní bezpečnostní rady Bílého domu.

Mluvčí Pentagonu Patrick Ryder pak řekl, že americký ministr obrany Lloyd Austin o této záležitosti mluvil s řadou spojenců, včetně svého ukrajinského protějšku Oleksije Reznikova.

Bílý dům: Nemusíme vědět vše

Ukrajinské vedení ale zjevně zůstává obezřetné. A to i vůči politikům ve vlastní zemi. „V zemi je jen pár lidí, kteří znají plán,“ řekl webu Politico pod podmínkou anonymity jeden z ukrajinských zákonodárců. O detailech protiofenzivy jsou podle něj i v Kyjevě informovány jen nejužší špičky vedení.

Představitelé Washingtonu nicméně tvrdí, že výměna informací s Kyjevem pokračuje stále na stejné úrovni. Ticho před chystaným protiútokem ale není překvapivé, tvrdí bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. „Nemají povinnost nás upozorňovat předem,“ prohlásil v pondělí s tím, že obě strany spolu každý den komunikují.

Dodal také, že Američané nadále v reálném čase sdílejí s Ukrajinci zpravodajské informace, které jim pomáhají při bojových operacích. „Nesoustředíme se na to, jestli dostaneme nějaké upozornění. Zaměřujeme se na to, aby měli vše, co potřebují, až budou připraveni,“ dodal Kirby.

Další představitelé administrativy amerického prezidenta Joea Bidena tvrdí, že přes výměnu informací se nikdy nečekalo, že Kyjev například Bílému domu oznámí přesný začátek protiútoku. „Od začátku byli skoupí na informace,“ řekl webu Politico anonymně jeden z amerických představitelů.

Tanky, obrněnce, raketové systémy. Na protiofenzivu jsme na vysoké procento připraveni, říká Reznikov

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám