Hlavní obsah

Kuba zrušila tradiční prvomájovou přehlídku. Kvůli nedostatku benzinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana

Kvůli kritickému nedostatku pohonných hmot zrušila Kuba tradiční prvomájovou přehlídku na náměstí Revoluce v Havaně. Potvrdil to šéf státní odborové organizace CTC a člen politického byra vládnoucí komunistické strany Ulises Guilarte s tím, že Kubánci letos oslaví Svátek práce „v podmínkách maximální úspornosti“.

Foto: Profimedia.cz

Takto slavila Havana 1. máj v roce 2018.

Článek

Guilarte podle stranického deníku Granma řekl, že koncepce letošních oslav 1. května byla vzhledem ke složité ekonomické situaci země „přepracována“. Namísto toho se budou konat menší průvody nebo shromáždění ve všech městech a obcích tak, aby se na ně lidé mohli dostat pěšky. V Havaně půjde mj. o shromáždění na pobřežní promenádě Malecón.

Na Kubě se v poslední době vytvářejí ještě delší fronty před čerpacími stanicemi než obvykle. Důvodem jsou výpadky v dovozu benzinu a nafty, zřejmě kvůli nedostatku financí.

První květen patří na Kubě od revoluce v roce 1959 k nejdůležitějším státním svátkům. Hlavní oslavy se odehrávaly vždy na havanském náměstí Revoluce před tribunou, z níž kdysi vůdce Fidel Castro pronášel ke statisícům shromážděných lidí několikahodinové projevy.

Hospodářská situace na Kubě se v posledních letech citelně zhoršila, k čemuž přispěla i pandemie koronaviru a s ní spojený propad příjmů z turistiky. V komunistické zemi, na kterou navíc doléhají ekonomické sankce USA, chybí také potraviny, léky a nedostatkovým artiklem je i voda. V letních měsících dochází i k výpadkům dodávek elektrické energie.

Kubánský parlament potvrdil Díaze-Canela ve funkci prezidenta

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám