Hlavní obsah

Kubánský parlament potvrdil Díaze-Canela ve funkci prezidenta

Kubánský parlament podle očekávání zvolil 63letého Miguela Díaze-Canela, dosavadního prezidenta, hlavou státu na druhé pětileté období. Hlasovalo pro něj 459 ze 462 přítomných poslanců. Zákonodárci se tak při středečním jednání rozhodli pro kontinuitu, ačkoli karibskou komunistickou zemí zmítá těžká ekonomická krize.

Foto: Agustin Marcarian, Reuters

Kubánský prezident Miguel Díaz-Canel

Článek

Díaz-Canel byl zvolen poprvé do čela státu v roce 2018 jako první politik po revoluci z roku 1959, který se nejmenuje Castro.

Před ním byl prezidentem Fidel Castro a po něm jeho bratr Raúl. Před dvěma lety Díaz-Canel převzal i funkci generálního tajemníka vládnoucí komunistické strany.

Podle ústavy, která vstoupila v platnost v roce 2019, platí i na Kubě, že prezidentskou funkci může vykonávat politik jen dvě pětiletá období za sebou. Díaz-Canel tak bude muset skončit v roce 2028. 

Fidel Castro, jenž v roce 2016 zemřel, přitom stál v čele státu nepřetržitě bezmála pět desetiletí.

Podle listu kubánských komunistů Granma společně s Díazem-Canelem, který své 63. narozeniny slaví ve čtvrtek, potvrdili poslanci jednokomorového parlamentu ve funkci na další období i dosavadního viceprezidenta Salvadora Valdése Mesu. Hlasovalo pro něj 439 zákonodárců.

Nynější parlament vzešel z letošních březnových voleb, v nichž se o 470 mandátů ucházel stejný počet kandidátů.

Ty předtím „posvětily“ státní volební komise podle požadavků komunistické strany, která je na Kubě jedinou povolenou politickou stranou. Všichni kandidáti získali potřebnou většinu, včetně 91letého Raúla Castra.

Naděje se nenaplnily

Pomalu hovořící šedovlasý Díaz-Canel, původním povoláním elektroinženýr, byl zpočátku spojován s nadějí, že by mohl na Kubě prosadit alespoň dílčí politické a ekonomické reformy. To se ale nestalo a karibský komunistický stát tak pokračuje ve staré linii.

Díaz-Canel bude muset ve druhém funkčním období řešit rostoucí inflaci a nedostatek potravin, léků a energie. Mezi obyvateli ostrovního státu tak roste nespokojenost, která se projevuje i rekordní mírou emigrace, především do USA.

Kubánci ve velkém protestují. Poprvé po 30 letech

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám