Hlavní obsah

Krvavé protesty v Íránu si vyžádaly už 35 obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na 35 stoupl počet obětí protestů, které v Íránu pokračují již více než týden kvůli smrti mladé ženy v policejní vazbě. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na íránská státní média. Protesty se konají ve více než 40 městech včetně Teheránu. Ženy na nich mimo jiné pálí hidžáby, kterými si mají podle pravidel islámské republiky pokrývat hlavy.

Foto: ČTK/AP

Protest v ulicích íránského hlavního města

Článek

Právě kvůli porušení pravidel pro nošení pokrývky hlavy teheránská morální policie minulý týden v úterý zatkla Mahsu Amíníovou, která ale ve vazbě upadla do kómatu a zemřela. Bylo jí 22 let a podle rodiny byla předtím zdravá. Policie tvrdí, že zemřela na infarkt. Podle zpráv kolujících na sociálních sítích ji policisté bili obuškem a zranila se, když se udeřila hlavou o policejní auto. V kómatu byla tři dny.

Policisté v Íránu rozhánějí demonstranty ostrými náboji

Blízký a Střední východ

„Státní televize v pátek večer oznámila, že se bilance obětí nedávných nepokojů podle neoficiální statistiky vyšplhala na 35 lidí,“ uvedla íránská tisková agentura Borna News, která má blízko k íránským ministerstvům. Předchozí oficiální údaj zmiňoval 17 obětí.

Íránské úřady v souvislosti s protesty uvedly, že v zemi omezí přístup k internetu. „Dokud nepokoje neskončí, bude internet omezen,“ citovala americká CNN z prohlášení íránského ministra vnitra Ahmada Vahídího. Jak ministr dodal, jejich cílem je „zabránit organizaci nepokojů prostřednictvím sociálních sítí“.

Protesty žen v Íránu sílí. Demonstrují proti úmrtí Íránky zatčené mravnostní policií

Blízký a Střední východ

Už v minulých dnech se objevily informace, že v době protestů rychlost internetu zpomalila a že úřady zablokovaly přístup k službám Instagram a WhatsApp, které Íránci nejvíce používají. Facebook a Twitter úřady v zemi zablokovaly již dříve. Telegram, YouTube a TikTok fungují nespolehlivě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám