Hlavní obsah

Policisté v Íránu rozhánějí demonstranty ostrými náboji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Protesty vyvolané smrtí 22leté Kurdky Mahsi Amíníové se rozšířily v Íránu už do osmdesáti měst a vyžádaly si nejméně 17 obětí, uvedla BBC. V Norsku sídlící organizace na ochranu lidských práv Iran Human Rights uvádí přes třicet mrtvých. Zasahující policie Íránských revolučních gard používá při rozhánění demonstrací ostré náboje.

Foto: ČTK/AP

Středeční demonstrace v Teheránu.

Článek

Podle další organizace na ochranu lidských práv Hengaw byly zraněny stovky lidí a desítky dalších byly zatčeny. Polostátní agentura Tasmín uvedla, že byli při protestech zabiti i čtyři příslušníci Íránských revolučních gard, jeden z nich byl zastřelen, další ubodán.

Perská redakce BBC uvádí, že se okolí Teheránu změnilo v bitevní pole.

Protesty sílí

Protesty začaly hned po pohřbu Amíníové, která zemřela minulý pátek ve vazbě. Zadržena byla kvůli tomu, že neměla správně zakrytou hlavu. Protesty, na nichž ženy pálily šátky zakrývající vlasy, se rozšířily napřed na univerzity po celé zemi.

„Nyní vidíme, že se zapojuje mnoho mužů a posouvá se to od protestů proti povinnému nošení hidžábu k protestům proti celé islámské republice,“ uvedla Rana Rahimpurová z perské redakce BBC.

„Je to nejvážnější výzva, které čelí islámské vedení Íránu, kterou vidíme v posledních letech,“ dodala.

Na demonstracích je pak vidět, že se strhávají i portréty ajatolláhů.

Íránský prezident slíbil prošetřit úmrtí ženy, které vyvolalo masové protesty

Zahraniční

V Íránu je nyní také ve velkém omezováno používání internetu, podobně jako při protivládních protestech v listopadu 2019, které byly vyvolány prudkým zvýšením cen paliv. Vypínány jsou i mobilní sítě.

List The Washington Post upozornil, že smrt Amíníové zpočátku vyvolala protesty jen kvůli ženským právům a proti povinnému nošení hidžábu. Některé demonstrantky jej na veřejnosti sundávaly, a dokonce je pálily, což je obojí v Íránu trestné.

Později se však smrt Amíníové stala symbolem politické a ekonomické frustrace Íránců, která se nyní už obrací proti režimu ajatolláhů a jeho brutálnímu bezpečnostnímu aparátu. Zaznívají dokonce výzvy ke smrti diktátorů.

Otec nemohl vidět tělo dcery

Otec mrtvé dívky Amdžád Amíní řekl BBC, že mu nebylo umožněno vidět celé tělo jeho dcery, než byla pohřbena. Viděl jí jen do tváře a na nohy, zbytek těla byl zabalený.

„Měla modřiny na noze,“ uvedl s tím, že žádal lékaře, aby se na podlitiny podívali, ale ti ho odmítli.

„Chtěl jsem vidět svou dceru, ale nepustili mě k ní,“ uvedl otec. „Lékař provádějící pitvu mi řekl: ‚Napíšu tam, co chci, s vámi to nemá co do činění,‘,“ dodal.

Protesty v Íránu pokračují, ohlášeno je už 31 mrtvých civilistů

Zahraniční

Amíní odmítl i tvrzení ministerstva vnitra a ředitele teheránského oddělení forenzní medicíny, že jeho dcera měla zdravotní problémy.

„Lžou. Během svého života nebyla u lékaře z jiného důvodu než kvůli potížím spojeným s nachlazením,“ podotkl otec Amíníové.

Bratr mrtvé byl taky bit

Zároveň dodal, že zadržení dcery byl přítomen i jeho syn Kiaraš, který uvedl, že byla policií při zadržení bita. „Byl s ní. Prosil je, aby ji neodváděli, ale byl také bit a jeho oděv mu roztrhali.“

„Žádal jsem je, aby mi ukázali záznamy z bezpečnostních kamer, ale řekli mi, že měli vybité baterie,“ doplnil Amíní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám