Hlavní obsah

Krize v Bolívii donutila prezidenta odstoupit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LA PAZ

Bolivijský prezident Gonzalo Sánchez de Lozada pod tlakem více než měsíc trvajících masových protestů v zemi v noci na sobotu odstoupil. Kongres vzápětí na mimořádném zasedání jmenoval do funkce hlavy státu dosavadního viceprezidenta Carlose Mesu.

Foto: Vratislav Konečný

Přes příkop se ke hradu bylo možno dostat jen popadacím mostě

Článek

Nyní již bývalý prezident ještě v pátek výzvy k odstoupení odmítal s tím, že by to Bolívii přivedlo k rozkladu. Ke změně jeho rozhodnutí ale bezpochyby přispělo to, že tři ministři koaliční Nové republikánské síly (NFR) na protest proti jeho postupu vůči demonstrujícímu obyvatelstvu podali demisi a strana prezidenta přestala podporovat vůbec.

Mesa, který má podle ústavy právo dosloužit Sánchezův mandát do roku 2007, v projevu před poslanci požádal o zkrácení svého pobytu v prezidentském úřadu na minimum a o předčasné volby. Řekl, že povede pouze přechodnou vládu do zmíněného referenda a voleb. Zároveň přislíbil reformu energetického zákona, který se stal terčem kritiky opozice a zdrojem masových protestů.

Jeden z vůdců bolivijské opozice Evo Morales v reakci na změny ve vedení státu nabídl novému prezidentovi příměří. Nový prezident potřebuje určitý čas, aby mohl odpovědět na požadavky účastníků masových protestů, řekl. Naproti tomu další opoziční vůdce Felipe Quispe označil inaugurační projev nového prezidenta za málo zajímavý. "Mnoho slov a nic zajímavého," komentoval Quispe Mesův projev v parlamentu.

Bolívie prochází historickou krizí

Zpráva o demisi Sáncheze de Lozada a o jmenování Mesy do čela státu vyvolala v ulicích La Pazu nadšení. Mnoho lidí tancovalo a zpívalo národní hymnu. "Konečně ten kriminálník padl," komentoval situaci jeden odborový předák.

Mesa, novinář a historik, se ujímá funkce v době, kdy Bolívie prochází nejhorší krizí za uplynulých 20 let. Země má vážné hospodářské a sociální problémy, většina z osmi miliónů obyvatel této latinskoamerické země musí vyžít z týdenního platu necelých pěti dolarů (asi 150 Kč).

Protesty, které zmítaly zemí od září, si vyžádaly více než 70 obětí na životech.

Reklama

Související témata:

Související články

Bolívie chce legalizovat koku

Pralesní oblast Chaparé by se měla stát kokovou plantáží, soudí bolivijský prezident Gonzalo Sánchez de Lozada. Úvahy hlavy státu o legalizaci pěstování koky,...

Výběr článků

Načítám