Hlavní obsah

Krajně pravicová Konfederace v Polsku sílí. Boduje u mladých mužů

ČTK, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová hvězda polské pravicové scény má ostrý jazyk. V krátkých ironických videích sděluje spolupředseda krajně pravicové strany Konfederace (Konfederacja) Slawomir Mentzen (36), co si myslí o současném politickém establishmentu, daních nebo EU. Je to pravicová politika, která působí jako výstupy žánru stand-up comedy, píše agentura DPA.

Foto: ČTK/AP

Slawomir Mentzen, vycházející hvězda polské krajně pravicové Konfederace

Článek

„Můj plán pro budoucnost: pivo na ex, zrušení daní, sociálních dávek, inflace, levičáků,“ vykládá Mentzen, který by se chtěl stát ministrem financí. Jeho strana má podle průzkumů šanci stát se v podzimních volbách třetí nejsilnější formací. Mohlo by se tak stát, že bude spolurozhodovat o tom, kdo bude v Polsku vládnout.

Mentzen, daňový poradce z Toruně, nevybíravě napadá největší politické strany v Polsku – vládnoucí Právo a spravedlnost (PiS) i opoziční Občanskou platformu (PO). Zemi by podle něj bylo lépe, kdyby byly zrušeny.

Největší šanci vyhrát volby má v současnosti národněkonzervativní PiS, není však jisté, zda se této straně v Sejmu, tedy dolní komoře parlamentu, podaří dosáhnout na většinu křesel. A Občanská platforma by většinu zřejmě nedala dohromady, i kdyby se spojila s dalšími opozičními stranami.

KOMENTÁŘ: Volby mění polský postoj vůči Ukrajině – Veronika Pehe

Komentáře

Předvolební boj se v Polsku zatím odehrává hlavně mezi dvěma postaršími pány: čtyřiasedmdesátiletým Jaroslawem Kaczyńským, předsedou PiS, a šestašedesátiletým Donaldem Tuskem, který vede Občanskou platformu.

Mentzen pak s výrazem neviňátka hloubá o tom, zda by tyto dva politiky bylo lepší poslat na důchod do sanatoria, nebo do psychiatrické léčebny. A druhému předsedovi Konfederace, Krzysztofovi Bosakovi, je teprve 41 let.

Sociální sítě napovídají

Na Tiktoku má Mentzen 781 tisíc sledujících, na Facebooku 479 tisíc a na Instagramu 337 tisíc. Dobře si vede zejména u mladých voličů mužského pohlaví.

U těch, kdo chtějí volit pravici, má Konfederace náskok před PiS. Tuska na sociální síti X, někdejším Twitteru, sice sleduje 1,6 milionu uživatelů, na Instagramu a Tiktoku jich má méně než Mentzen. Jaroslaw Kaczyński sociální sítě nepoužívá vůbec, jím vedenou stranu na Facebooku sleduje 395 tisíc lidí a na Instagramu jen 34 tisíc.

Můj plán pro budoucnost: pivo na ex, zrušení daní, sociálních dávek, inflace a levičáků
Slawomir Mentzen, spolupředseda Konfederace

Mentzen razí nacionalistickou a protievropskou politiku, je společensky konzervativní a striktně proti potratům. Do toho se ale míchá radikálně libertariánské myšlení: žádný sociální stát, každý se má starat sám o sebe.

Spolupráce s PiS vyloučena. Zatím

„Konfederaci volí lidé, kteří chtějí vzít život do vlastních rukou,“ říká. Bez zbytečných odvodů by si podle něho každý pracující Polák měl být schopen dovolit dům se zahrádkou a s grilem, dvě auta a dovolenou.

Že by mohli najít společnou řeč, to Kaczyński i Mentzen vylučují – zatím. „Nejdeme do těchto voleb proto, abychom se dohodli s PiS,“ tvrdí Mentzen.

Přesto se ale nedá vyloučit, že Konfederace by po volbách mohla straně Kaczyńského pomoci udržet se u moci. Zatím zástupci PiS, kteří se obávají o svoji budoucnost, přecházejí ke Konfederaci. Po volbách by se ale mohli do parlamentu vrátit a pomoci vytvořit většinu.

Poláci půjdou volit 15. října

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám