Hlavní obsah

Policie zadržela Němce, který předával Číně informace z europarlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Německá policie zadržela v Drážďanech jednoho ze spolupracovníků lídra kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) pro volby do Evropského parlamentu. Muž byl identifikovaný jako Jian G. (Ťien), německým úřadům byl znám již dříve.

Foto: Reuters

Lídr AfD do europarlamentu Maximilian Krah

Článek

Veřejnoprávní televize ARD uvedla, že spolupracovník Maximiliana Kraha sledoval pro Peking čínskou opozici a měl předávat Číně informace o chodu europarlamentu.

Údajný agent se měl zhruba před deseti lety nabídnout německým úřadům jako informátor. V té době byl však považován za nespolehlivého a možného dvojitého agenta.

Muž je považován za blízkého důvěrníka Kraha. Když se Krah v roce 2019 dostal do Evropského parlamentu, přivedl si Jiana G. do svého bruselského týmu jako asistenta a poté měl Kraha doprovázet na cestě do Číny.

Nejpozději od té doby prý Jian G. pracoval pro úřady v Pekingu, píše deník Bild.

Pro Kraha je to další aféra, která mu komplikuje volební kampaň. Spolu se spolkovým poslancem AfD Petrem Bystroněm čelí podezřením, že dostávali peníze od proruské sítě.

Tuto kauzu odstartovaly články českého Deníku N a německého magazínu Der Spiegel, které se odvolávají na zdroje v tajných službách.

Krah a Bystroň přijímání úplatků odmítají. AfD se za dvojici postavila a zdůraznila, že zatím nebyly zveřejněny žádné důkazy, které by podezření potvrzovaly.

V Německu zadrželi tři občany podezřelé ze špionáže pro Čínu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám