Hlavní obsah

Kotlebova sázka na regiony vychází. Nepomůže nic než silná ruka, říká jeho stoupenec

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brezno

Možné vítězství Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby se stává měsíc před parlamentními volbami hlavním tématem debat mezi Slováky.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Billboard s reklamou Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby ve městě Tisovec.

Článek

„Byla by to ostuda, pokud by extremisté vyhráli volby. Nové voliče jim přihrává zklamání z vývoje za posledních 30 let a věčně rozhádaní politici,“ řekla Právu Andrea Švíková z Brezna.

„Řada lidí jim naletěla na sliby rychlých řešení problémů a neuvědomují si, že jsou většinou nerealizovatelné. U lidí převládá znechucení a frustrace z vývoje za posledních třicet let a sahají po krajním řešení,“ dodává Švíková.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Marian Kotleba

Ján ze stejného města je toho příkladem. „Ti nahoře jen kradou a je úplně jedno, zda je tam Mečiar, Dzurinda nebo Fico. Všichni jsou stejní a nepomůže tu nic jiného než silná ruka, která to tady dá do pořádku,“ říká.

Ján je pro vystoupení Slovenska z Evropské unie, tvrdý postup vůči Romům, které označuje slovem „parazité“, a děsí se nástupu liberálů k moci. „Vláda feťáků by byla pro Slovensko katastrofa,“ dodává na adresu liberálů.

Nespokojenost na Slovensku. Extremisté tam mohou vyhrát volby

Evropa

Třicet kilometrů dál na jihovýchod leží město Tisovec. Třicetiletý Ondrej je oficiálně nezaměstnaný, ale přiznává, že si dokáže vydělat načerno. „Také ostatní rodinní příslušníci jsou většinou závislí na příjmech ze sezonních prací. Politici se starají jen o sebe, my tady žijeme z ruky do huby,“ podotýká a znechuceně si odplivne.

„Kotlebu nepovažuji za fašistu a dám mu svůj hlas, aby už tady byl pořádek. Když bude pořádek, všem se bude žít lépe,“ zdůrazňuje.

Obyvatelé v oblasti Muránské planiny s nelibostí pozorují nadměrnou těžbu dřeva v okolí a před jejich domy projíždí desítky kamionů odvážejících dřevo většinou do zahraničí. Kotleba neváhal a přímo zde umístil billboard se sloganem „Zastavíme drancování lesů. Zákaz vývozu surové kulatiny“.

Cit LSNS pro regionální problematiku se nadá upřít ani v Rimavské Sobotě. Politici léta slibují dálniční propojení města na Košice a termín je stále v nedohlednu. „Dokončíme dálnici do Košic,“ hlásá billboard s fotografií Kotleby a primátora Rimavské Soboty Jozefa Šimka, který má na kandidátce LSNS číslo deset.

Hrají na nostalgii

Kotlebovci hrají kromě příslibů rychlých řešení také na strašení migranty a na nostalgii starší generace po období před rokem 1989. „Touto hrou na nostalgii získávají nerozhodnuté voliče a lidi, kteří dosud odmítali jít k volbám. Stačí jim připomenout, že průmysl vybudovaný za socialismu byl po revoluci rozkraden, určitá vrstva lidí na tom zbohatla, a jejich hlas mají jistý,“ říká František z Rimavské Soboty, kde je v rámci Slovenska nejvyšší nezaměstnanost.

„Já také vidím, jak se v našem městě všechno rozkradlo a nic nefunguje, ale jejich rychlým řešením prostě nevěřím,“ dodává.

Téměř pětina mladých Slováků inklinuje ke krajní pravici, podpořila by Kotlebu

Evropa

Kotlebovci zmírnili rétoriku a už neoznačují protifašistické Slovenské národní povstání za „puč proti vlastní státnosti“. Tím si naklání na svou stranu i některé levicové voliče vládní strany Směr-sociální demokracie, kteří je doteď odmítali jako fašisty. „Směr je u moci dvanáct let a výsledkem je nová vrstva zbohatlíků. Lidem to nic nepřineslo, a i když jsem byl jejich voličem, jsou po mě zklamáním. Kotlebovci nejsou do těchto kšeftů namočeni,“ konstatuje Igor.

Klanová příslušnost

Novinář Andrej Bán říká, že ho vůbec nepřekvapí, když LSNS volby vyhraje. „Jiné strany mají voliče, kotlebovci jsou komunita. Jejich voliči jsou něco jako rodina a mají pocit klanové příslušnosti. Voliči jiných stran k nim přechází kvůli hněvu, až nenávisti na současný politický establishment,“ uvedl.

Kotlebovci jsou v předvolebním období aktivní v terénu a pořádají mítinky po celé zemi. Na mnoha místech se proti nim organizují demonstrace a například ve východoslovenské Levoči LSNS raději zrušila mítink, když bylo jasné, že protestující jsou v převaze.

Nespokojenost na Slovensku. Extremisté tam mohou vyhrát volby

Evropa

Podle politologů může potenciální vítězství kotlebovců povzbudit k účasti ve volbách voliče ostatních stran, ale protesty mohou voliče LSNS ještě více semknout. „Považují se v určitém smyslu za disidenty,“ upozorňuje sociolog Michal Vašečka.

Reklama

Výběr článků

Načítám