Hlavní obsah

Komunistům stačil rok a Štýrský Hradec je na pokraji bankrotu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štýrský Hradec

Štýrský Hradec (Graz) má velké finanční problémy. Rok od vítězství komunistů v místních volbách dluh města prudce roste a totální insolvence by mohla nastat už příští rok, napsal server Wiener Zeitung. Odvolává se na důvěrný dopis, který vedení města zaslal Hans-Georg Windhaber, šéf místního kontrolního úřadu, a který unikl do médií.

Foto: ČTK

Pohled na Štýrský Hradec

Článek

Vedení města se snaží občany uklidňovat. „Nikomu žádný bankrot nehrozí,“ tvrdí starostka z rakouské komunistické strany Elke Kahrová.

Ve druhém největším městě Rakouska, jehož malebné historické centrum je zapsané na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, zvítězili v loňských volbách komunisté se ziskem téměř 29 procent. Uzavřeli koalici se Zelenými a rakouskými sociálními demokraty.

Rakouský Graz: Malebné centrum na seznamu UNESCO

Cestování

Vinu za astronomické dluhy svaluje Kahrová na předchůdce, dlouholetého starostu  – lidovce Siegfrieda Nagla (ÖVP). Podle ní je to „dědictví předchozí vlády“.

Pravdou je, že finance Štýrského Hradce jsou v maléru už delší dobu. V roce 2016 byl dluh na úrovni 1,16 miliardy a od té doby neustále rostl. V loňském roce nová koalice rakouských komunistů, Zelených a sociálních demokratů převzala od bývalého vedení města dluhy ve výši 1,6 miliardy eur.

Komunisté ale také nebyli vloni zvoleni, protože by slibovali přísný úsporný program, připomíná server. A tak dluh letos vzrostl na 1,73 miliardy. Ekonomové varují, že pokud zadlužování půjde tímto tempem, v roce 2024 by mohla být překročena hranice dluhů ve výši dvě miliardy eur, do roku 2027 by to mělo být 2,4 miliardy eur.

Chtějí stavět tunel za 3 miliardy eur

O tom, že vedení města finanční situaci pravděpodobně příliš nesledovalo, svědčí i prezentace studie, která byla představena právě v den, kdy dorazil dopis z městského kontrolního úřadu. Štýrský Hradec chce postavit tunel pro nadzemní dráhu S-Bahn, aby lidé používali více městskou než individuální dopravu. Náklady na tento počin jsou vyčísleny na 3,1 miliardy eur.

Vedení města němá dosud vytvořený rozpočet, píše server. Radní Manfred Eber (KPÖ) ho sliboval na konec října, zatím ale nebyl předložen, uvedla stanice ORF Štýrsko. Radnice vysvětluje zmeškaný termín čekáním na analýzu situace kolem rostoucích nákladů na energie.

Historický zápis. Komunisté vítězí ve Štýrském Hradci

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám