Hlavní obsah

Kočner znovu stane před soudem kvůli vraždě novináře Kuciaka

Na specializovaném soudu v Pezinku bude od pondělí pokračovat přelíčení v případě vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Hlavní obžalované podnikatele Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovou soud v roce 2020 v případu osvobodil, ale slovenský Nejvyšší soud v roce 2021 rozsudek zrušil a případ vrátil k dalšímu projednání.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Marian Kočner u slovenského soudu

Článek

Specializovaný soud případ spojil s přípravou vraždy tří slovenských prokurátorů, ve kterém jsou rovněž obviněni Kočner se Zsuzsovou.

Klíčový svědek Peter Tóth se odmítá k soudu dostavit, protože se obává o svou bezpečnost. Zároveň připustil, že může být k soudu předveden, ale avizoval, že v tom případě odmítne vypovídat. „Pokud stát dlouhodobě selhává v ochraně zákonných práv občana, občan má právo vypovědět poslušnost státu,“ uvedl Tóth.

Kuciakovu vraždu asi spojí s jiným případem. Výslechy by začínaly od nuly

Evropa

Ján Kuciak a Martina Kušnírová byli zavražděni v roce 2018. K dlouholetým trestům byli v případu odsouzeni vykonavatel skutku Miroslav Marček, jeho bratranec Tomáš Szabó, který ho na místo činu přivezl, a zprostředkovatel Zoltán Andruskó.

Kočnera osvobodili

Krajský soud v Bratislavě v úterý osvobodil Kočnera v kauze posílání motáků z vězení. Rozsudek je pravomocný. „Skutek není trestným činem. Obžalovaný se dopustil části jednání, které je uvedené v obžalobě, ale toto jednání není trestní, je to disciplinární provinění,“ konstatoval krajský soud. Potvrdil tak rozhodnutí soudu nižší instance, který Kočnera rovněž osvobodil.

Kočner byl v roce 2020 pravomocně odsouzený za falšování směnek televize Markíza ve výši 69 milionů eur (1,7 miliardy korun). Ve vězení si má odsedět 19 let.

NSS: Osvobození Kočnera z Kuciakovy vraždy bylo předčasné

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám