Hlavní obsah

Kněz tvrdil, že zemětřesení je boží trest za sňatky gayů. Byl odvolán

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Italské katolické rádio Radio Maria suspendovalo kněze, který po nedávném zemětřesení v Itálii prohlásil, že otřesy jsou božím trestem za sňatky homosexuálů.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Socha svatého Benedikta před poničenou radnicí ve městě Norcia. Střed Itálie postihlo na konci října už třetí zemětřesení během dvou měsíců.

Článek

Duchovní Giovanni Cavalcoli, který měl na rádiu každý měsíc svůj pořad, 30. října v reakci na přírodní katastrofu, která připravila o střechu nad hlavou desítky tisíc Italů, prohlásil, že otřesy se zdají být „božím trestem“ za „urážky rodiny, důstojnosti manželství i samotného pohlavního styku“.

„Otec Giovanni Cavalcoli byl okamžitě suspendován,“ oznámilo Radio Maria poté, co za „urážlivé a skandální“ označil knězovo tvrzení Angelo Becciu, vysoký představitel Vatikánu a jeden z nejbližších spolupracovníků papeže Františka.

K překvapivě ostré kritice na adresu duchovního Cavalcoliho se přidal generální sekretář Italské biskupské konference Nunzio Galantino, podle něhož jde o „úsudek z pohanské doby“.

Cavalcoli ale trvá na svém. „Zemětřesení jsou zapříčiněna hříchy, jako je i registrované partnerství,“ prohlásil a vyzval Vatikán, aby si „zopakoval katechismus“. Itálie povolila sňatky homosexuálů na jaře, byla jednou z posledních evropských zemí, jež partnerství osobám stejného pohlaví upírala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám