Hlavní obsah

KLDR zítra možná ukáže novou raketu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL

Novou raketu dlouhého doletu možná předvede v úterý Severní Korea u příležitosti mohutných oslav 55. výročí svého vzniku. Po dlouhých letech čeká metropoli Pchjongjang okázalá vojenská přehlídka. Informoval o tom v pondělí jihokorejský list Čoson ilbo.

Foto: Milan Haluška

Rájecká nemocnice Karviná

Článek

"Střela bude jen součástí přehlídky u příležitosti 55. výročí založení země. Vše zcela jistě budou pečlivě sledovat jak Spojené státy, tak i Jižní Korea," napsal deník. Podle jihokorejských expertů nehodlá ale KLDR zřejmě jít do krajností a přímo provést nějakou zkoušku rakety, aby neohrozila proces jednání s USA a dalšími pěti státy o jejím jaderném programu. Vývoj nové balistické rakety byl prý ukončen vloni.

Co se chystá?

Čoson ilbo uvádí, že nová raketa má dolet 3000 až 4000 kilometrů, tedy více než raketa Taepodong-1, která proletěla v roce 1998 japonským vzdušným prostorem a dopadla do Tichého oceánu. Experti vědí, že KLDR vyvíjí raketu Taepodong-2, která by již mohla zasáhnout území USA. Raketa, jež má být předvedena, bude podle deníku ale jiná. List však neupřesnil nakolik. "Nemáme ale bližší informace, jaké odlišnosti bude střela prokazovat a co se vůbec vlastně na úterý chystá," tvrdí dále list.

Při šestistranných jednáních v Pekingu minulý měsíc pohrozila KLDR, že provede jadernou zkoušku nebo test rakety, pokud USA nepřistoupí na její požadavky ohledně záruk, že nebude napadena a že ji bude poskytnuta hospodářská pomoc. USA to označily za planou hrozbu, ale situaci v Severní Koreji nicméně pečlivě monitorují.

Čína už blahopřála

Čínští nejvyšší představitelé dnes v předstihu blahopřáli režimu v KLDR a chválili jejího vůdce Kim Čong-ila, že dosáhl "nových úspěchů při budování silné země". Na mohutné oslavy s vojenskou přehlídkou, která se v zemi nekonala od roku 1992, od kdy se KLDR začala propadat do hlubokého ekonomického marasmu a hladu, míří také zvláštní vyslanec ruského prezidenta Konstantin Pulikovskij, který má v Pchjongjangu jednat o hospodářské spolupráci.

Severní Korea vznikla v roce 1948. Poslední velká vojenská přehlídka se přitom v Pchjongjangu konala v březnu 1992. Uskutečnění dalších podobných akcí zhatila vleklá ekonomická krize.

Související články

USA odmítly slíbit KLDR bezpečnost

USA odmítly požadavek KLDR na uzavření dvoustranné smlouvy o neútočení. Příslib bezpečnosti byl přitom klíčovou podmínkou Pchongjangu, se kterou přišel...

KLDR: nesnažíme se vyrobit atomovou bombu

Severní Korea se nesnaží vyrobit atomové zbraně a chtěla by, aby Korejský poloostrov zůstal bezjadernou zónou. V druhý den šestistranných rozhovorů o jaderném...

Výběr článků

Načítám