Hlavní obsah

Klaus u Chiraka potvrdil své výhrady vůči EU

Novinky, Jaroslav Zbožínek (Paříž)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Prezident Václav Klaus při úterním setkání se svým francouzským protějškem Jacquesem Chirakem v Paříži důrazně potvrdil své výhrady vůči fungování Evropské unie (EU) a prohlubování její integrace.

Foto: Jana Bečková

Pára v Braníku

Článek

"Myslím, že si oba uvědomujeme naše asociace, naše loajality jak k Evropě, tak k transatlantickému uskupení a k celému Západu. Zopakoval jsem svůj příměr, že tato loajalita nám vymezuje jasný koridor, kde máme kráčet, ale nepřeměňuje nás v provazochodce, kteří kráčí po laně a nemají šanci pohnout se ani o centimetr doleva nebo doprava," řekl Klaus novinářům na nádvoří Elysejského paláce bezprostředně poté, co o patnáct minut dříve oproti plánu ukončil jednání a společný oběd s Chirakem.

"Myslím, že jsem v koridoru stejném s panem prezidentem Chirakem, ale na provaz jako provazochodci spolu možná chodit nemusíme," dodal český prezident. Chirac před novináře nepředstoupil, společně s Klausem pouze zapózovali televizním kamerám a fotografům při přijetí a loučení, přičemž oba nešetřili úsměvy. Klaus podle svých slov dále Chiraka ujistil, že ČR je připravena vstoupit k 1. květnu příštího roku do EU a fungovat jako její zcela standardní člen.

"Jsem přesvědčen, že tato návštěva přispívá k tomu, aby nám bylo věřeno, že chceme být standardně fungující členskou zemí EU a že díky tomu budou odstraněna některá nedorozumění, která jsou možná zbytečně rozehrávána jednotlivými větami, nadpisy těch či oněch článků," řekl dále Klaus a dodal, že jeho rozhovor s Chirakem tento účel stoprocentně splnil.

Klaus se v Paříži setkal také s francouzským premiérem Jeanem-Pierrem Raffarinem a šéfy obou komor francouzského parlamentu, předsedou Národního shromáždění Jeanem-Louisem Debrém a předsedou Senátu Christianem Ponceletem. Večer se pak na českém velvyslanectví setká i s krajany. Klausova dvoudenní pracovní návštěva Francie pokračuje ve středu jednáním s generálním tajemníkem OECD Donaldem Johnstonem v pařížském sídle této instituce.

Reklama

Související články

Klaus: Nechci evropský pas

Francouzský deník Le Figaro v úterý řádně propral českého prezidenta Václava Klause. Nutno říci, že mu k tomu naše hlava státu dala řadu podnětů. Když...

Výběr článků

Načítám