Hlavní obsah

Klaus: Nechci evropský pas

Novinky, ČTK, Le Figaro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ/PRAHA

Francouzský deník Le Figaro v úterý řádně propral českého prezidenta Václava Klause. Nutno říci, že mu k tomu naše hlava státu dala řadu podnětů. Když se prý reportérka odvážila například zeptat na jeho zvolení prezidentem a zřejmou podporu komunistů, Klaus rozhovor ukončil. Poté, co se uklidnil, odpovídal alespoň na otázky o Evropské unii.

Foto: Milan Haluška

Karviná Open

Článek

Klaus mimo jiné odmítl výtky, že by dostatečně nevystupoval v kampani před referendem o vstupu České republiky do EU. Poukázal na skutečnost, že "volba příslušela jen lidem" a "že nikdo, ani prezident, jim nemá udílet jakékoli rady". Podotkl navíc, že "jistí eurofanatici se pokoušejí zabít jakýkoli jiný názor". Sám se prý angažoval dostatečně: "byl v rozhlase, komunikoval prostřednictvím svého mluvčího" (pozn. Tomáš Klvaňa). Jinak prý nevidí důvod, proč by po úspěšném referendu "měl tančit a zpívat v ulicích".

Nechci superstát

Při doplňující otázce listu, zda trvá na výroku "o kostce cukru, která se rozplyne v šálku kávy" jako analogii k osudu ČR v Unii odpověděl: "Výrok je starý dvanáct let, dodnes však platí, a to bez sebemenších změn. Naše výzva nyní zní: nenechme se zničit uvnitř EU."

Během rozhovoru Klaus také potvrdil, že zůstává odpůrcem Ústavy EU. Doslova uvedl, že ji "nepotřebuje". "Je to změna porušující všechny podepsané sjednocující evropské protokoly: vznik viditelného supernárodního, nadvládního celku. Je to změna, kterou odmítám," konstatoval. "Chci být občanem České republiky, nechci vlastnit evropský pas," upřesnil.

Je to konstrukce pravicových intelektuálů

Klaus na konec reportérce stručně odpověděl i na údajnou podporu komunistů při volbě hlavy státu. Označil tuto myšlenku za "opravdový nesmysl". Argumentoval přitom tím, že dostal "hlasy ze všech parlamentních stran". Idea, že ho zvolili komunisté, přitom prý "pochází z řad levicových intelektuálů - jde o drzost, kterou nemůže přejít".

Rozhovor je dostupný v dnešním vydání deníku Le Figaro

Související témata:

Výběr článků

Načítám