Hlavní obsah

Kerry vítězí v Utahu, Idahu i na Havaji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Senátor John Kerry pokračuje ve svém vítězném tažení v demokratických primárkách. V úterý večer potvrdil pověst favorita v Utahu a na stranických shromážděních v Idahu a na Havaji. Zdá se, že o kandidátovi demokratů, který v listopadu půjde do souboje s republikánem Georgem W. Bushem o Bílý dům, je jasno.

Článek

Podle předběžných výsledků vede Kerry ve všech třech státech s velkým náskokem před severokarolínským senátorem Johnem Edwardsem.

Právě mezi nimi se rozhodne na počátku března, kdy se bude hlasovat současně v deseti státech, včetně Kalifornie, New York a Ohio. 

Kerry, který se již cítí vítězem, hledí podle komentátorů už za obzor nominačních primárek, a pouští se do slovních půtek s republikánským prezidentem Bushem, který bude usilovat o znovuzvolení. Bush označil Kerryho za chodící snůšku protikladných názorů, zatímco Kerry obvinil Bushe z růstu schodku státního rozpočtu a ztráty milionů pracovních míst.

Kerry se stává jasným favoritem demokratů. Edwards totiž zvítězil pouze v jednom státě, a to v rodné Jižní Karolíně. Na stranickém sjezdu si může proto počítat jen se 190 delegáty, zatímco Kerry disponuje už 632 delegáty.

Primárky v Utahu se vyznačovaly vysokou volební účastí demokratů. Organizátoři museli mj. vytisknout pět tisíc volebních lístků navíc.

Reklama

Související články

Kerry popřel nevěru

John Kerry, který má velké šance stát se demokratickým kandidátem na amerického prezidenta, v pátek popřel, že by od udržoval mimomanželský vztah s neznámou...

Kerry opět zvítezil

John Kerry, který má největší naděje stát se demokratickým kandidátem na amerického prezidenta, porazil v sobotu své konkurenty jak v Nevadě tak na volebním...

Výběr článků

Načítám