Hlavní obsah

Když Rusové prchají, začínají bojovat s civilisty, varoval gubernátor obyvatele Chersonu

Gubernátor Chersonské oblasti Jaroslav Januševyč v neděli vyzval obyvatele osvobozených částí ukrajinského regionu, aby se evakuovali do bezpečnějších míst. Januševyč to napsal na Telegramu. Výzva souvisí s vysokým rizikem nepřátelským útoků.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Obyvatelé Chersonu a ukrajinský voják na snímku z neděle 13. listopadu

Článek

„Obyvatelé Chersonu a dalších osvobozených obcí v regionu! Na pravém břehu Chersonské oblasti existuje stále vysoká pravděpodobnost nepřátelských útoků. Když ruská armáda prchá, začíná ze zoufalství bojovat s civilisty. Viděli jsme to v mnoha osvobozených oblastech,“ napsal Januševyč.

„Proto vám důrazně doporučujeme evakuovat se do bezpečnějších oblastí,“ dodal s tím, že se lidé mají obrátit na místní úřady, když budou potřebovat jakoukoli pomoc. Zveřejnil i telefonní čísla, kam je možné zavolat.

Během neděle byla ve městě slyšet dělostřelecká palba, ani to ale neodradilo davy jásajících lidí, kteří se opět s vlajkami shromáždili na hlavním chersonském náměstí. „Teď jsme šťastní, ale všichni se bojíme bombardování z levého břehu,“ citovala agentura Reuters jednu z místních obyvatelek, Janu Smyrnovovou.

Gubernátor Januševyč již dříve během dne informoval, že se úřady z bezpečnostních důvodů rozhodly ponechat v platnosti zákaz vycházení od 17. hodiny do osmi rána a také zákaz odjíždět a vstupovat do města. „Nepřítel zaminoval všechny objekty kritické infrastruktury,“ řekl Januševyč. „Snažíme se, abychom se s tím vypořádali během pár dnů, a pak otevřeme město,“ přislíbil tehdy.

Zelenskyj: Rusové v Chersonu zničili veškerou kritickou infrastrukturu

Válka na Ukrajině

Na svém telegramovém kanálu zveřejňuje Januševyč zprávy z oblasti i několikrát do hodiny, nahrává videa a dává místním informace například o poskytování lékařské péče v oblasti či snahách obnovit v regionu dodávky plynu.

Putin čelí po stažení z Chersonu tlaku bojechtivých jestřábů

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:
Jaroslav Januševič

Výběr článků

Načítám