Hlavní obsah

KDH chce do vlády s Ficem, aby zastavilo Slotu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenské Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) ve středu rozhodlo, že chce jednat o vládní koalici se stranou Smer - sociální demokracie a se Stranou maďarské koalice. "Budeme o této možnosti jednat. Je to jediná možnost jak zabránit vstupu Slovenské národní strany do vlády," uvedl Pavol Hrušovský po zasedání předsednictva strany.

Článek

Podle KDH je nehorším řešením pro Slovensko vláda sestavená ze strany Smer - sociální demokracie, Lidové strany HZDS expremiéra Vladimíra Mečiara a nacionalistické Slovenské národní strany vedené Jánem Slotou. "Tomu chceme zabránit," dodal Hrušovský.

V předčasných parlamentních volbách 17. června zvítězila strana Smer - sociální demokracie vedená Robertem Ficem, který byl pověřený sestaveném vlády. Fico okamžitě zahájil jednání se všemi parlamentními stranami. Před druhým kolem jednání vyloučil spolupráci se Slovenskou demokratickou a křesťanskou unii premiéra Mikuláše Dzurindy.

Kvůli váhání KDH se stala nejreálnější kombinace Fico - Mečiar - Slota. Fico chce v pátek oznámit prezidentovi Ivanu Gašparovičovi své představy o složení vlády.

Levicoví intelektuálové vyzývají Fica

Skupina levicových intelektuálů vyzvala Roberta Fica, aby neumožnil vstup nacionalistické Slovenské národní strany (SNS) do vlády. "Pro krátkodobé politické výhody není možné obětovat budoucnost. Francouzští socialisté by nikdy nezasedli v jedné vládě s Jean-Marie Le Penem," uvádí se v dopise zaslaném vedení Smeru.

Levicoví intelektuálové si myslí, že pokud strana bere svou levicovou orientaci vážně a nechce zdiskreditovat slovenskou levici, nemůže vládnout s Jánem Slotou a jeho SNS: "Tato strana se změnila v organizaci postavenou na rasové a etnické nesnášenlivosti. Součásti vlády nemůže být krajní pravice."

Postupy Sloty a jeho strany se podle signatářů v ničem neliší od krajní pravice: "Stejně jako Le Pen a Haider chtějí vystupovat jako ochránci sociálních práv. Tento princip však přiznávají pouze těm, kteří mají tu správnou barvu kůže, mluví tím správným jazykem a vyznávají to správné náboženství," píše se v dopise. Signatáři upozorňují, že vstupem SNS do vlády by představitelé dosavadní "korupční" vládní politiky získali šanci vystupovat jako ochránci demokracie.

Mezi signatáři jsou například publicista Michal Polák, občanská aktivistka Barbora Černušáková, manažér Michal Feik, novinář Radovan Geist a  vysokoškolský pedagog Eduard Chmelár. Většina z nich v minulosti působila ve Straně demokratické levice a v Sociálnědemokratické alternativě, které se sloučily se stranou Smer - sociální demokracie.

Reklama

Výběr článků

Načítám