Hlavní obsah

Kauza Chodorkovskij má první oběť

ČTK, Iveta Kramešová, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Klíčový muž Kremlu, šéf úřadu ruského prezidenta Alexandr Vološin, rezignoval. Uvedla to ve středu ruská média s tím, že prezident Vladimír Putin jeho rezignaci přijal. Kreml to však zatím odmítl oficiálně potvrdit. Ruská generální prokuratura vzápětí zabavila 61 % akcií Jukosu, které patří zatčenému generálnímu řediteli Michailu Chodorkovskému.

Foto: Šárka Nováková

Prezentace výsledků "vědeckého bádání"

Článek

Vološin, který působil v Kremlu už za Borise Jelcina, je pokládán za jednoho z nejvlivnějších politických stoupenců bohatých byznysmenů, tzv. oligarchů, kteří přišli k majetku po rozpadu SSSR v roce 1991.

Jeho odchod se dává do souvislosti se sobotním zatčením ropného magnáta Michaila Chodorkovského (40), generálního ředitele ropné společnosti Jukos, jenž je od soboty ve vyšetřovací vazbě pro obvinění z daňových úniků a podvodů.

Vološin uražen

Vološin se prý cítil dotčen tím, že ho prezident včas neinformoval o Chodorkovského zatčení. Zásah proti šéfovi Jukosu ruská média považují za další Putinův krok proti politickým ambicím ruských oligarchů před prosincovými parlamentními volbami.

Americký deník The Washington Post uvedl, že zatčení bylo dohrou vnitrokremelské bitvy mezi tajnými službami a ruským velkým byznysem. Putin, sám bývalý agent KGB, jmenoval do vysokých funkcí více mužů z vojenského prostředí a ze světa tajných služeb.

Vološin tak zůstal téměř jediným vlivným mužem Jelcinovy éry a jeho odchod mnozí považují za jasné vítězství tajných služeb "V posledních dvou dnech Putin prokázal, že už nezaujímá v ruské politice neutrální roli. Posunul se směrem k mužům v uniformách, jimž důvěřuje. Znamená to, že už nemá důvěru v lidi okolo byznysu," uvedl list Financial Times.

Zabavené akcie znamenají kontrolu na firmou

Zabavené akcie mají podle Šadrina stále hlasovací právo a právo na vyplacení dividendy. "Je to neurvalé zneužití ústavních a zákonných práv, protože akcie patří zahraniční společnosti, která je sama kontrolována množstvím akcionářů. Většina z nich nemá nic společného s takzvaným případem Chodorkovskij," prohlásil mluvčí.

Žalobci zakázali veškeré obchody s akciemi Jukosu, které patří holdingové firmě Jukos Universal. Ta vlastní kontrolní 61procentní podíl v Jukosu. Jukos Universal je plně kontrolován firmou Group Menatep, která patří Chodorkovskému a skupině akcionářů včetně Platona Lebeděva a Vasilije Šachnovského, kteří jsou také obviněny z daňových úniků.

Některých trestných činů se měli Lebeděv a Chodorkovský dopustit společně. Soud rozhodl, že oba zůstanou ve vyšetřovací vazbě do 30. prosince. Z daňových úniků je obviněn také další významný akcionář Jukosu a člen dozorčí rady společnosti Vasilij Šachnovskij.

Investoři v nejistotě

Vývoj kolem Chodorkovského se promítl i do obchodování akcií Jukosu na moskevské burze, které se včera ráno propadly o osm procent.

Na zabavení akcií reagovaly akcie dalším propadem. Rubl během čtvrtečního mezibankovního obchodování ztratil deset kopějek. Akcie Jukosu se propadly téměř o 12 procent a stáhly hlavní index ruské akciové burzy RTS dolů o 8,14 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám