Hlavní obsah

Kašmírští separatisté jednali poprvé s indickou vládou

Právo, DPA, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DILLÍ

První rozhovory v historii mezi politickým křídlem kašmírských separatistů a indickou vládou ve čtvrtek proběhly v Dillí. Devadesátiminutovou schůzku vůdců kašmírské koalice Všestranická konference svobody (Húríjat) s vicepremiérem, hinduistickým nacionalistou Lálem Kišínčandem Adváním uzavřelo společné prohlášení, že by v Kašmíru "měly skončit všechny formy násilí na všech úrovních".

Foto: Radek Janka

Cyklotrial, biketrial

Článek

"Delegace (separatistů) trvá na tom, že čestné a trvalé řešení by mělo být nalezeno prostřednictvím dialogu," uvádí se dále v komuniké.

Advání uvedl, že "schůzka se ukázala být dobrým začátkem"; v pátek by přitom měl kašmírské vyjednávače přijmout i indický premiér Atal Bihárí Vádžpéjí. Pětičlennou delegaci Kašmířanů vede šéf Huríjatu maulaná Abbás Ansárí.

Indie zůstává na svých pozicích

Část Huríjatu a některé nacionalistické a islamistické militantní skupiny, jež stojí mimo tuto platformu, ale probíhající misi odsoudily.

"Nejsme proti jednáním jako takovým," řekl vůdce radikálního křídla Huríjatu Sajid Alí Gílání. "Je však nutné, aby Indie uznala, že Kašmír je sporným územím, propustila všechny vězně a poslala vojáky zpátky do kasáren."

Sporný Kašmír je rozdělen na dvě části, z nichž severní obsadil ve 40. letech po rozdělení Britské Indie Pákistán , jižní Indie. Zpravodaj BBC upozornil, že ani dnešní schůzka neznamená ústup Dillí od teze, že Kašmír je nedílnou součástí Indie.

Na únor se chystá indicko-pákistánské jednání

Rozhovory o území, kde při bojích mezi separatickými povstalci a teroristy, indickými silami a proindickými gerilami zahynulo od 80. let několik desítek tisíc lidí a stovky jich "zmizely" po zadržení indickými silami, probíhají na pozadí indicko-pákistánského sbližování.

Obě dnešní jaderné mocnosti svedly v minulosti o Kašmír dvě války; v listopadu se ale dohodly na odpoutání sil na linii kontroly a na únor avizovaly rozhovory na nejvyšší úrovni, jež by se neměly vyhnout ani Kašmíru.

Indie však před několika týdny odmítla třístranná jednání, na nichž by o sporném území jednaly delegace Dillí, Kašmířanů a Islámábádu, který podle Indů podporuje separatisty a hnutí usilující o připojení Kašmíru k Pákistánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám