Hlavní obsah

Kanadští kamioňáci pořádají obří protest proti očkování. Konvoj se táhne 70 kilometrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa
Aktualizováno

Tisíce kamioňáků z různých částí Kanady míří tento týden do hlavního města Ottawy, aby dali najevo nesouhlas s povinnou karanténou, kterou na neočkované řidiče uvalila tamní vláda. Takzvaný „Konvoj Svobody“ už je podle mluvčího přes 70 kilometrů dlouhý, informuje deník Toronto Sun.

BEZ KOMENTÁŘE: Řidiči kamionů protestující proti povinnému očkování vytvořili v Kanadě konvoj dlouhý 70 kmVideo: CTV, AP

 
Článek

Řidiči kamionů a trucků mají v úmyslu dojet v sobotu až k kanadskému parlamentu v Ottawě, kde chtějí zůstat, dokud premiér Justin Trudeau neodvolá restrikce, které podle nich narušují „právo a svobodu”.

„Je 70 kilometrů dlouhý,” řekl mluvčí „Konvoje Svobody” Benjamin Dichter. „Viděl jsem záběry z letadla. Je to působivé,” dodal.

Od 15. ledna zavedla Kanada pro odvětví nákladní dopravy povinnost, podle níž se neočkovaní kanadští řidiči, kteří znovu přijíždějí na území Kanady ze Spojených států, musí nechat otestovat na covid-19 a nastoupit do karantény.

Quebec zavede speciální daň pro covidové antivaxery

Amerika

Podle odhadů organizace Canadian Trucking Alliance (CTA) může být kvůli tomu vyřazeno ze silničního provozu až 32 tisíc řidičů, což představuje 20 procent celkového počtu kanadských a amerických přeshraničních řidičů kamionů.

CTA ovšem současně uvedla, že nepodporuje žádné protesty na veřejných komunikacích a že jedinou možností, jak překročit hranice v komerčním vozidle, je nechat se očkovat.

Omikron si nakonec najde každého, prohlásil epidemiolog Fauci

Zahraniční

Odvětví nákladní dopravy má zásadní vliv na zajištění plynulého toku zboží. Více než dvě třetiny zboží v hodnotě 650 miliard kanadských dolarů (521 miliard Kč), s nímž Kanada a Spojené státy ročně obchodují, se přepravují po silnicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám