Hlavní obsah

Kanadská policie vyřešila 48 let starou vraždu šestnáctileté dívky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Longueuil

Kanadská policie oznámila, že objasnila znásilnění a vraždu mladé dívky z roku 1975. Nezvratné důkazy proti dnes již mrtvému pachateli poskytl test DNA. Policie proti němu v minulosti několikrát zasahovala, ale do spojitosti s tímto konkrétním případem si jej dala teprve loni.

Foto: Profimedia.cz

Sharron Priorová

Článek

Šestnáctiletá Sharron Priorová z kanadského města Longueuil, které leží hned vedle Montrealu, se 29. března 1975 vydala s přáteli do místní pizzerie a od té doby ji její blízcí neviděli. O tři dny později byla nalezena mrtvá.

Vyšetřovatelé v tomto případu prověřili více než stovku podezřelých, ale najít a usvědčit pachatele se až dosud nepodařilo. Nyní se však pomocí DNA testů podařilo prokázat, že pachatelem byl Franklin Maywood Romine ze Západní Virginie. Jako o možném pachateli o něm však policie z provincie Quebec začala uvažovat až minulý rok.

Foto: Profimedia.cz

Detektiv Eric Racicot a matka zavražděné dívky Yvonne Priorová

Sám Romine však byl mrtev již od roku 1982, kdy podle webu The Guardian zemřel ve věku 36 let za ne zcela jasných okolností. Jeho tělo tak bylo na začátku května exhumováno, aby bylo možné odebrat vzorky DNA.

Ty se shodovaly s materiálem, jenž byl zajištěn na místě nálezu mrtvé Sharron. Podle dostupných materiálů se rovněž podařilo najít shodu mezi tím, jak Romine koncem sedmdesátých let vypadal, a dobovým popisem svědka, jenž domnělého pachatele v době vraždy zahlédl.

Sharon Priorová a Franklin Maywood Romine na policejních snímcích

Ironií osudu je, že pro policisty v Kanadě i Spojených státech byl Romine „známá firma“ již od šedesátých let. Několikrát byl zatčen a uvězněn, několikrát se z vazby pokusil utéct a ve snaze vyhnout se dopadení střídavě pobýval v Západní Virginii a Kanadě.

Pár měsíců po vraždě Sharron Priorové jej dokonce kanadští policisté zatkli. Jednali však na žádost amerických kolegů, kteří po něm pátrali v souvislosti s jiným případem, a tak Kanaďané Romina po zatčení vydali do USA.

Vzhledem k tomu, že Romine již nežije, má objasnění vraždy mladé Sharron značný význam zejména pro její maminku Yvonne Priorovou. Té je dnes již přes osmdesát let a nikdy se nevzdala naděje, že se vraha její dcery podaří vypátrat.

DNA na nedopalku cigarety pomohla v USA vyřešit 52 let starou vraždu

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám